Mingem Lätti kontserdile!

Verni Leivak
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarmikas direktriss: Inese Zagorska käib Cesises tööl Siguldast.
Sarmikas direktriss: Inese Zagorska käib Cesises tööl Siguldast. Foto: Verni Leivak

Kui Eestis ehitati uued kontserdimajad Tartusse, Jõhvi ja Pärnusse juba aastaid tagasi, siis nüüd on järg jõudnud Lätini. Peagi avab uksed Cesise kontserdimaja, mida Arteril juba õnnestus uudistada.

Vidzeme ajaloolise piirkonna keskmes Cesises asuva tutt­uue kontserdimaja juht Inese Zagorska võtab istet oma kabinetis ehituslõhnase hoone modernsemas, suurte akendega osas ning toetub massiivse direktoritooli seljatoele. «Paneme alles juhtimisstruktuuri paika, kolm päeva tagasi saime majavõtmed kätte,» muheleb ta rahulolevalt.

«Olen siin uus, elan tegelikult 40 km kaugusel Siguldas, kus juhtisin kaksteist aastat 350-kohalist kammermuusika kontserdisaali,» räägib Zagorska, kes on ka Siguldas väga pikaks veninud ehituse rõõmud ja valud läbi elanud ning kelle juhtimisel toimub juba aastaid Kremerata Baltica festival.

Zagorska sõnul on hoone, milles uus Cesise kontserdimaja (maksumusega 13 857 420 eurot ja 6 senti, sellest kümme miljonit tuli Euroopa Liidult) asub, tegelikult saja-aastane ning olnud alati inimestele avatud. Siin on tegutsenud kultuurikeskus, kus peetud nii uhkeid balle kui ka kõnekoosolekuid, samuti on siin aastakümnete jooksul üles astunud nii kutselised artistid kui ka  taidlejad.

Kuna lätlastele – nagu eestlastelegi – tundus, et kogu kultuurielu on koondunud pealinna, hakkasid nad esimesi mõtteid kontserdimajade ehitamisest mujale heietama umbes seitse aastat tagasi. Mullu avas uksed esimene, Rezekne kontserdimaja, tänavu avatakse Cesise oma ja tuleval aastal on Liepaja kord. Zagorska ütleb, et Cesise kontserdimajal on lisaks kultuuriliste elamuste pakkumisele veel üks väga tähelepanuväärne roll.

Nimelt on paljud inimesed sunnitud sellest Läti väikelinnast tööpuuduse tõttu lahkuma, uues majas aga leiab töö 20 inimest. Lisaks hakkab siin tegutsema  muusikakeskkool, peavarju saavad taidlejad ning ka  väike  kino, millest Cesises seni suurt puudust tunti.

Uue kontserdimaja suur saal avaldab tõesti muljet, istekohti on siin täpselt 805. Osa neist – kõige kallimad – asuvad lausa esinejate kohal laval, mistõttu sealt avaneb vaade hoopis saali. «Euroopas on teisigi niisuguseid saale, kus üks rõdudest asub laval, selles pole midagi imelikku,» teab paljureisinud ja -näinud Zagorska. On ka kolm väiksemat saali, kõigis sada istekohta, ning näitusesaal. Hoone arhitekt on Juris Poga.

Loomulikult on eestlasedki oodatud uut kontserdimaja külastama. Suvekuude programmi koostatakse ning seda saab juba paari nädala pärast uudistada kodulehelt www.cesiskoncertzale.lv.

Suur avapidu toimub 31. mail klassikalise muusika kontserdiga, mille annab Läti Riiklik Sümfooniaorkester. Teiste hulgas juhatab seda ka meie Paul Mägi. Avamisele on oodatud Balti riikide ametlikud isikud, Eestit esindab peaminister Taavi Rõivas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles