Peatus.ee ajas tartlastest bussisõitjad tagajalgadele

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kui nädal tagasi hakkasid linnaliinibussid sõitma suvise graafiku järgi, kadus internetist ära tuttav lehekülg buss.tartu.ee ja infot hakkas andma peatus.ee. Uus keskkond ajas bussisõitjad aga päris marru.


Kastani tänavas elav Siiri Otsa kasutab peamiselt Pauluse bussipeatust. Peatus.ee-st Pauluse peatuse sõiduplaani otsides avastas ta aga, et tal polegi võimalik seda sealt välja printida, välja tuleks lasta kõigi sealt läbi sõitvate busside graafikud.

«Tahaks lihtsalt, et ma saaks oma peatuse kohta teada, millised bussid millal ja kuhu lähevad, mitte ei peaks üheksa lehekülge iga liini välja trükkima,» oli Otsa peatus.ee-ga rahulolematu.

Tartu kodulehel rubriigis «Ametnik vastab» oli eile üleval 32 bussiliiklusega seotud küsimust, kaebust või palvet, mis olid tulnud juuni algusest peale.

Palju muret

Suurem hulk probleeme ongi seotud just uue keskkonnaga ning kahel põhjusel – esiteks pole sealt võimalik saada peatusepõhist infot ning teiseks nõuab lehekülg vanemate brauserite väljavahetamist uue vastu, mida mõni vana arvuti üldse ei võimaldagi.

Linnaelanike vanade arvutite suhtes on ametnikud võimetud, ent peatuste probleemi lahendamiseks pandi Tartu kodulehele üles kõigi peatuste graafikud pdf-formaadis, et soovijatel oleks võimalik need sealt välja printida.

Abilinnapea Margus Han­soni sõnul oli linnakodanike nurin täiesti õigustatud, eriti seetõttu, et suviste aegadega uut raamatut välja ei anta.

Maanteeameti ette valmistatud peatus.ee, mis peaks hõlmama kogu Eesti ühistransporti, on peavalu valmistanud ka ametnikele endile. Hansoni sõnul oli just üleminek uuele süsteemile süüdi selles, et esialgu ei olnud internetigraafikutes märgitud madalapõhjalised bussid.

Ka ei ole peatustes võimalik näha kõiki ülejäänud peatusi, mida buss läbib.

«See programm, mida kasutatakse postrite väljatrükkimiseks, näitab nii nagu sõiduplaanide vaatamisel internetistki, et buss sõidab punktist a punkti b ja punktist b punkti a, see tähendab, et buss 18 sõidab Paju peatusest Lõunakeskusesse ja Lõunakeskusest Pajusse,» rääkis linnamajanduse osakonna liikluskorraldusteenistuse spetsialist Madis Oona.

Seega ei leia inimene, kes bussi marsruuti täpselt ei tea, infot läbitavate peatuste kohta ka ootepaviljoni seinalt, rääkis Oona. «Me siin tegeleme sellega, et sügisesed postrid saaksid sellised, et vead kaoksid tarkvarast ära.»

Ta selgitas, et suveks jääb kõik üles praegusel kujul, sest muudatuste tegemiseks tuleb kirjutada sobiv tarkvara, ja kuigi ülespanek võtaks vaid ühe öö, läheb printimise ja kohandamisega aega kaks nädalat.

Hansoni sõnul antakse endast siiski parim, et kõik sujuma saaks, sest peatus.ee võimalused on palju suuremad, kui varasem buss.tartu.ee suutis pakkuda. Seal on võimalik näiteks vaid lähte- ja sihtpunkti aadresside abil paika panna teekond läbi kogu Eesti, lehekülg arvestab kõigi ühistranspordi liikidega. «Selles mõttes tänuväärne abimees, aga sellega oli tõesti võimatu välja trükkida ühe linnaliinibussi sõidugraafikut,» ütles Hanson.

Vana sõiduplaneerija aga tagasi ei tule, sest kaks korda andmete sisestamisel pole mõtet.

Maanteeametilt reedel peatus.ee kohta kommentaari saada ei õnnestunud.

Kõigile meeldida ei saa

Probleeme ei valmista aga mitte ainult uue graafiku kuvamine internetis, pahased on ka need, kes liinimuudatuste tõttu enam otse koju või lasteaeda ei pääse ja peavad nüüd uusi võimalusi otsima. Nii on kaebusi esitatud peaaegu kõigi muudetud liinide kohta.

Madis Oona sõnul on sellised kaebused suuremate muutuste puhul tavalised. «Kellele hakkas sobima, see ei kiida ega täna, ja see, kellele enam ei sobi, hakkab nüüd siis kurtma,» arvas Oona.

Muudatused linnaliinidel
• Buss nr 5 läbib Annelinnast kesklinna sõites järgmisi peatusi: Anne, Kanali, Pikk, Atlantis ja Kaubamaja.
• Buss nr 6 alustab Lõunakeskusest sõitu läbi Ropkamõisa, sõidab kesklinna kaudu Zoomeedikumi juurde ning tuleb sealt sama teed pidi tagasi kesklinna ja Ropkamõisa kaudu Lõunakeskuseni.
• Buss nr 7 läbib kesklinnast FI suunas sõites raudteejaama, läbimata jääb Pauluse peatus.
• Buss nr 8 sõidab FI peatusest Turu peatusesse marsruudil FI – Maarjamõisa – Viljandi mnt – Kannikese – Tuglase – Hurda – Palmihoone – Turu ning tuleb tagasi sama teed pidi.
• Buss nr 9 sõidab Sepa turu ja kesklinna vahel. Ropkamõisa peatusest sõidab buss nüüd Sepa turu peatusesse, läbides Jalaka, Karete, Alasi, Ringtee, Tarbusi, Soodusmarketi ja Vangla peatuse.
• Buss nr 12 ei sõida enam Sepa turuni.
• Buss nr 16a sõidab Zoomeedikumi juurest Annelinna üle Vabadussilla.
• Buss nr 18 sõidab kesklinnast Lõunakeskuse suunas raudteejaamas peatumata ning läbides Tammelinna bussipeatused.
• Buss nr 20 sõidab kesklinnast Zoomeedikumi peatusesse, läbides raudteejaama, Taara puiestee, Hiie, Betooni, Tuglase, Maaülikooli, Tartu Näituste ja Caroline peatuse, sealt sama teed pidi kesklinna ja edasi vanal marsruudil Annelinna.
Allikas: Tartu LV

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles