Puhkekeskused täituvad suvel pilgeni

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setomaa turismitalus on perenaise Siret Keldrimägi sõnul juuni- ja juulikuu nädalavahetusteks juba kõik kohad broneeritud.
Setomaa turismitalus on perenaise Siret Keldrimägi sõnul juuni- ja juulikuu nädalavahetusteks juba kõik kohad broneeritud. Foto: Peeter Lääts

Masu ja jahedate ilmade kiuste püsivad kodumaised puhkekeskused kenasti vee peal ja osas neist on isegi kõik nädalavahetused suve lõpuni broneeritud.



Pealinna lähistel asuvas Viikingite külas on 80 protsenti selle suve nädalalõppudest broneeritud ja mõnel reedel-laupäeval on puhkekülas lausa mitu gruppi korraga. Küla omaniku Steve Hindreksoni sõnul on praegu tahtjaid lausa nii palju, et päringutele ei jõua 24 tunni jooksul vastatagi.

Masu mõju on aga tunda sellest, et puhkajad kauplevad palju hinna üle, märkis Hindrekson. Peale selle küsivad näiteks suvepäevi korraldavad firmad, kas tohiks oma alkoholi kaasa võtta.

Ehitajad päästavad

Pärnumaal Marksa puhkekeskuses on samuti suvekuude nädalavahetused juba kinni, osa on broneerinud lastelaagrid ja osa firmad.

Setumaal asuvas Hirvemäe puhkekeskuses pilt paraku nii roosiline pole. Sealne peremees Margus Kapten ütles, et neid ja teisi ümberkaudseid turismiettevõtjaid on päästnud Koidula piiripunkti ehituse tõttu kodust kaugele komandeeritud ehitajad. Samas on osas tubades peatuvad ehitusmehed ka takistuseks ja seda eelkõige firmade suvepäevade korraldamisel.

«Suuremaid üritusi on väga raske müüa, kui sul on osa tube hõivatud ja sa ei saa pakkuda tervet kompleksi. Siin tekivad sellised käärid ja ei teagi, mispidi oleks parem,» rääkis Kapten.

Hirvemäe on ka üks nendest puhkekeskustest, kus masu mõjul on teenuste hindasid alandatud. «Katsume, et töötasud saaks ilusti makstud ja edasi eksisteerime ka, aga investeeringuteks eriti raha ei jätku,» tunnistas puhkekeskuse juht.

Viimased kolm aastat jõudsalt arenenud Viikingite küla pole aga hinnaalandusi teinud ja kasvav külastajate arv ei anna selleks ka põhjust. «Iga aastaga on ikka paremaks läinud ja me ei ole hindu madalamaks lasknud,» ütles Hindrekson.

Arenevad edasi

Samuti ei jää viikingite juures seisma arendustöö, näiteks kerkivad peagi küla territooriumile väikesemate seltskondade jaoks sobilikud metsamajakesed.

Hindrekson ütles veel, et nende kaugem eesmärk on välja arendada puhkekeskus, mis oleks nagu suur kaubanduskeskus ja pakuks sobilikku ajaviidet võimalikult erinevatele maitsetele. Tema hinnangul on vaid nii võimalik Eesti turisminduses ellu jääda.

«Kohta on siin väikestele ja siis päris suurtele, keskmised on kadumas,» tõdes Hindrekson.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles