Soovitused Lufthansa reisijatele

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lufthansa lennuk.
Lufthansa lennuk. Foto: SCANPIX

2. aprillil alanud lennufirma Lufthansa pilootide streik kestab kuni reedeni ning juba praeguseks on tühistatud mitu tuhat lendu.

Streik mõjutab ka Eestist ja Eestisse reisijaid, kuna Lufthansa lendab Tallinn-Frankfurt liinil kolm korda päevas. Lisaks on Frankfurt vahemaanduspunkt paljudele teistele olulistele sihtkohtadele üle maailma.

Estravel koostas mõningad soovitused:

  • Oma lennu staatust saab jälgida Lufthansa kodulehel. 2.-4. aprillini on kõik Tallinnast algavad või lõppevad Lufthansa lennud tühistatud, kuid oma lennu number tasub siiski üle kontrollida.
  • Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus reguleerib reisija õigusi ja lennufirma kohustusi lendude hilinemiste või ärajäämise korral. Streik on määruse mõistes kindlasti erakorraline asjaolu, mis tähendab, et lennu ärajäämise eest ettenähtud rahalist kompensatsiooni ei maksta.
  • Küll aga ei vabasta määruse sõnastus lennufirmasid reisijale hoolitsuse pakkumise kohustusest ka erakorraliste asjaolude puhul. Hoolitsus tähendab eelkõige ooteajaga võrreldes piisavat sööki ja majutust, samuti transporti lennujaama ja majutuskoha vahel.
  • Kuna lennufirmal ei pruugi reaalselt piisata tööjõudu selleks, et suurele arvule reisijatele majutust broneerida ja söögitalonge jagada, võiks vajadusel need kulud mõistlikkuse piires ise teha ja kuludokumendid alles hoida. Tagantjärele võib määrusele viidates paluda lennufirmalt nende hüvitamist.
  • Kui ajagraafik ja rahakott võimaldavad, siis võib streik anda hea võimaluse sihtkohas veidi pikemalt ringi uudistada.
  • Alates laupäevast peaksid Lufthansa lennud toimuma graafikujärgselt ning kui vabu kohti on, siis saab pileti uuele lennule ümber vahetada ilma lisatasu maksmata. Uus lennuaeg tuleks välja valida ja broneering teha esimesel võimalusel – seda saab teha otse lennufirmaga kontakteerudes või oma reisikonsultandi kaudu.
  • Kui ajagraafik pikemat sihtkohas viibimist ei võimalda, siis tuleb soetada pilet teise lennufirma lennule. Sel juhul on abi streikide ja pankrottide vastasest kindlustusest, mida Eesti kindlustusseltsidest pakub Salva. Kel streigivastase kaitsega kindlustus vormistatud, saab uue pileti ja ära jäänud lennu vahelise hinnavahe kindlustusseltsilt tagasi.
  • Tavapärased reisikindlustused streikide vastu ei kaitse. Sellisel juhul tuleb osta uus pilet, mis võib vahetult enne reisi algust ostes olla üsna kulukas. Lufthansalt saab tagasi ära jäänud lennupileti summa, kuid pikalt ette ostetud edasi-tagasi piletid on enamasti tunduvalt soodsamad. Näiteks Frankfurtist Tallinnasse lendamiseks tuleb homse lennu eest hetkel välja käia ca 700-800 eurot, kuna peamiselt on vabu kohti saada vaid äriklassis.
  • Muude sihtkohtade puhul võib aga palju soodsamalt hakkama saada, näiteks Istanbulist Tallinnasse saab ühe otsa pileti ca 200 euro eest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles