Klantspilk Ida-Saksamaa igapäevaelule

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis Kurt Schwarzeri fotost. Leipzigi hotelli restoran aastal 1967.
Kuvatõmmis Kurt Schwarzeri fotost. Leipzigi hotelli restoran aastal 1967. Foto: www.dhm.de

Halli ja rusuva betooni asemel on särasilmsed lapsed ja õnneliku põllumehed – just selline nägi tolleaegse ametliku propaganda kohaselt välja igapäeva elu Ida-Saksamaal

Sel nädalal Berliinis Saksa  ajaloomuuseumis avatud näituse piltide autoriteks on vabakutselised fotograafid Martin Schmidt ja Kurt Schwarzer, kelle fotosid kasutasid tolleaegsed ametlikud organisatsioonid, ajakirjad, aga ka kokaraamatud, kirjutab Local.

«Me näitame ilma kommentaarideta Ida-Saksamaa propagandat,» rääkis kuraator Carola Jüllig, kes koostas näituse «Vabariigi värvid». Mõnel võivad nende kohta tekkida küsimused, kuid teine peab neid ilusaks, lisas ta. Muuseumile kuuluv kahe fotograafi arhiiv sisaldab pilte alates 1960ndatest kuni 1980ndateni. Enamik pilte on lavastatud, eriti 60ndatel tehtud, kui Ida-Saksamaa tahtis näidata oma modernsust ja edukust.

Näitus jääb avatuks kuni 31. augustini. Näituse pilte saab vaadata muuseumi kodulehelt ja siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles