Lauristin: Eesti võiks uue keskpunkti saada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Peeter Langovits.

Tartu Ülikooli professor Marju Lauristin ütles täna ruumilise arengu visioonikonverentsil esinedes, et Eesti võiks praeguse kahe keskpunkti asemel, mis asuvad üks Tallinnas ja teine Tartus, saada endale uus keskuse nende kahe vahele.


Lauristini sõnul näitavad uuringud, et pooled tallinlased pole aasta jooksul Tartusse saanud ja ega teistpidi liikumisega olukord palju parem ole. Põhja-Eesti inimestele on keskpunktiks Tallinn ja Lõuna-Eestile Tartu. Kesk-Eesti on aga juba ammu rahvast tühjaks jooksnud.

Professor ütles, et selle asemel, et oodata hirmus järgmise lennuki kukkumist Ülemiste järve, võiks lennujaama rajada Tallinna ja Tartu vahele. Siis ei tõmbaks ka Riia nii palju Lõuna-Eesti elanikke Riia kaudu maailma reisima. «Mul on tunne, et muidu kukub Liivimaa varsti Eestimaast lahti,» nentis ta.

Lauristini sõnul mängivad riigi ruumi kujundamisel suurt tähtsust ühendused ehk liikumine eri piirkondade vahel ja nende kättesaadavus. Ta tõi näiteks Tallinn-Tartu rongi, millega sõitmine nõuab pikka ette planeerimist. Samas on nn tunnibussiga, mis väljub iga tunni järel, väga mugav ühest linnast teise kulgeda. Samuti oleks vajalik kiire rongiühendus Euroopaga.

Lauristini sõnul on liikuvus ja kihistumine omavahel seotud. Kõige liikuvamad on noored, 20-29 aasta vanused. Noored elavad üha enam globaalses ruumis ja neile kättesaadav ruum on viimaste aastatega drastiliselt laienenud.

Ruumi planeerijad peaksid Lauristini sõnul tundma inimeste tegelikke radasid. Praegu triivib Eesti tema sõnul kõvasti Põhjamaade poole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles