Kümme asja, mida ei tohiks kunagi stjuardessile öelda

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stjuardess.
Stjuardess. Foto: SCANPIX

Kuigi viisaka käitumise etikett on paljuski universaalne, on hea teada, mida stjuardessid lennu ajal reisijalt kindlasti kuulda ei tahaks.

«Mõtle kaks korda enne, kui ütled mõnda neist asjadest lennukis – kui sa just ei taha järgmist pardal pakutavat jooki väikse stjuardessipoolse lisandiga,» kirjutab väljaanne MSN.

Järgnevalt loetles väljaanne 10 punkti, mida stjuardessile ei tohiks lennukis öelda:

1. «Lülitan oma telefoni kohe-kohe, 1 minuti pärast välja!»

Erinevatel lennufirmadel on mobiiltelefonide kasutamise kohta pardal erinevad reeglid, kuid kui reisija on pardal, on sõnaõigus ainult stjuardessil. Kui telefon palutakse välja lülitada, tuleb seda teha kohe.

2. «Kas Te saaksite selle oksese paberkoti minu eest ära visata?»

Lennuki meeskond näeb iga päev piisavalt palju jubedaid asju. Neilt ei pea küsima, kas nad tahavad ära visata ka näiteks imiku musti mähkmeid või oksest kotti. Viska need ise vastavasse kohta.

3. «Tooge mulle…»

Me kõik soovime, et meil oleks isiklik ülemteener, keda saab kella helistades kutsuda. Kuid hoolimata sellest, et lennukites on nn kohale kutsumise nupp, ei ole stjuardess teenija. Kasuta nuppu ainult siis, kui seda tõesti vaja on.

4. «Kas Te saaksite mu lapsi valvata?»

Oled lennukipileti eest palju maksnud ja tahad nüüd lõõgastuda ning lasta lastel vabalt hullata. Kuid lennuki meeskonnal on palju muudki teha kui sinu lastega mängida.

5. «Stjuardess?»

Sõna «stjuardess» on vähemalt inglise keeles nii vana ja kulunud, et selle kasutamine on kaasajal veidi täbar. Inglise keeles kasuta sõna «stewardessi» asemel hoopis väljendit «flight attendant».

6. «Oota, mis joogid Teil valikus olidki?»

Joogivalik ei ilmu üldiselt lennuki pardal maagiliselt kliendi ette. Pakutavatest jookidest, söökidest ja muudest kaupadest hakatakse rääkima juba pardasüsteemi kaudu. Samuti on eesoleva istme taskus olevale trükisele pandud kirja kogu menüü. Kui sa ei vaja just midagi väga erilist, siis uuri varem, mida serveeritakse.

7. «Igatsen vanu häid aegu, mil stjuardessid olid tõeliselt kuumad.»

Sa võid kindel olla, et stjuardess mäletab ka neid «vanu häid aegu», kui reisijad olid sõbralikud, hästi riietatud ja viisakad. Hoia oma mõtted endale.

8. «Ma lasen selle lennuki õhku, kui ma ei saa esimesse klassi!»

Naljad terrorismi teemal ei ole tegelikult naljakad. Mitte kunagi. Selline nali võib sulle maksma minna ka koha arestimajas.

9. «Kas Te saaksite aidata mul kotti tõsta?»

Sa võib-olla ei mõtlegi sellele, aga 2010. aastal selgus rahvusvahelise lennuteenindajate assotsiatsiooni küsitlusest, et 80 protsenti stjuardessidest olid viimase aasta jooksul kannatanud raskete kottide tõstmise tõttu seljahädade ja traumade käes. Pealegi, üha suurem osa inimestest rändab ainult käsipagasiga, kuhu nad on mahutanud kogu oma elu.

10. «See jook on liiga kallis.»

Jah, see jook ongi liiga kallis. Aga vingumine selle üle teenindajale ei muuda mitte midagi. Kas sa tõesti arvad, et hinnakirja koostamisel saavad sõna stjuardessid? Kõrged hinnad ei ole nende huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles