Tahan kihutada! Aga kus?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: whatcar.ee

Whatcar.ee tegi ülevaate võimalustest saada sportlik sõiduelamus erinevatel Euroopa ringradadel. Selgub, et kui rahakott lubab, saab sõita kus iganes ja millega iganes.

Audi

Audi pakub oma kõige sportlikumate mudelite kogemiseks väga mitmeid erinevaid treeningpakette, mille toimumiskohaks on võimalik valida endale sobivaim Euroopa ringrada – näiteks Nürburgring, Spa-Francorchamps, Eurospeedway Lausitz või hoopis Barcelona ringrada.

Algajatele ringrajahuvilistele mõeldud treening sisaldab põhjalikku autode tundmaõppimist, sõiduharjutusi ja juhendatud dünaamilist sõitu ringrajal.

Siinkohal ei tasu esimese astme sõidutreeningut kindlasti alahinnata, kuivõrd osalejate oskustel silma peal hoidvateks instruktoriteks on kogenud võidusõitjad ja sõiduvahenditeks tippmudelid Audi R8 V10 või RS5, millel mõlemal on mootorivõimsust enam kui kolmel keskmisel pereautol kokku.

Sellise pooleteistpäevase sõidutreeningu hind on 14 000 kuni 27 000 krooni, sõltuvalt asukohast.

Kui see siiski liiga igav tundub ning teie seniseid ringrajasõiduoskusi iseloomustavad hästi ingliskeelsed sõnad Pro või Perfection, saate oma kiire sõidu oskusi proovile panna ja kindlasti ka täiendada edasijõudnute sõidutreeningul, kus sõiduvahenditeks juba nimetatud Audi sportmudelid, kuid sõiduharjutused on raskemad ning kiirused ringrajal märksa suuremad.

Edasijõudnute ringrajakoolituse hind on ligi 20 000 kuni 30 000 krooni. Siinkohal on üks hea uudis veel – nimelt maksab Audi Eesti sõidukoolituse teie eest kinni tingimusel, kui ostate endale järgneva poole aasta jooksul mõne Audi S, RS või R mudelitest.

BMW

BMW pakub kõigile soovijatele võimalust kogeda oma legendaarseid M-autosid vähemalt sama legendaarsel ringrajal ehk Nürburgring Nordschleifel Saksamaal, mida rahvakeeli kutsutakse ka roheliseks põrguks.

Seal samas asub lisaks BMW M-seeria sõidukite testikeskus, mis võimaldab ühepäevasel üritusel lisaks meelierutavale sõidukogemusele ka telgitagust informatsiooni BMW mootorispordi divisjoni igapäevatööst.

Koolitusest osavõtjatel on võimalik juhtida viimast BMW M3 versiooni, kuid seda siiski pärast dünaamilise sõidu põhimõtete omandamist ning kogenud instruktoriga juhtauto sabas kihutades. Autoelamuse maksumuseks on 550 eurot ehk ligikaudu 8 600 krooni.

Kui sellest aga väheks jääb, pakub BMW ka eraldi neljaetapilist ringrajatreeningute sarja, mis keskendub süvendatud sportliku sõidu juhendamisele – alates lihtsamatest sõiduharjutustest ja auto tunnetamisest kuni suurel kiirusel läbiviidavate sõidumanöövrite ning perfektse sõidutrajektoori lihvimiseni välja. Ja seda kõike loomulikult BMW M-seeria mudelitega.

Nii kannab lihtsaim kursus nime Advanced Training, kuid viimane juba tiitlit Race Track Fascination, sisaldades kahepäevast õppimist ja õpitu kohest praktiseerimist ringrajal. BMW ringrajatreeningute etapid toimuvad Nürburgringi erinevatel osadel Saksamaal või ka näiteks Salzburgringil Austrias. Kui nimetatud Advanced treeningu maksumus on 15 000 krooni, siis kõige professionaalsema ja adrenaliinirohkema kihutamiskoolituse eest küsitakse üle 40 000 krooni.

Corvette

Legendaarne Ameerika sportautotootja pakub ka kõigile eurooplastele võimalust kogeda Corvette`i vapustavat mootorihäält ja kiirendust läbi ühe päevase sõiduelamuse erinevatel vana mandri ringradadel, nagu Nürburgringil Saksamaal, Spa-Francorchamps`is Belgias või La Bresse`is Prantsusmaal. Corvette Preformance Academy üritustesarja raames toimuvatel sõidupäevadel on võimalik valida kas Corvette C6 või Z06 vahel, millega seejärel päev otsa lõbutseda.

Erinevalt sakslastest ei ole selle ürituste peamine eesmärk sõiduoskuste lihvimine, kuivõrd nimeka ameerika muskelauto kogemine nii ringrajal kui ka harjutusplatsil. Et tagada ohutus, on teiega kõrvalistmel siiski alati kaasas kogenud instruktor, kes tegeleb juhi korralekutsumise või julgustamisega. Sõiduelamuse hind Corvette C6 roolis on 21 000 krooni, Z06 juhiistmel aga 27 000 krooni.

Lamborghini

Tõsisemad autogurmaanid saavad kogeda vahetuid sõiduelamusi ka selle puhtaverelise Itaalia sportautoga. See on võimalik tänu Lamborghini Academy nimelisele rajapäevade üritustesarjale, millest igaüks kestab poolteist päeva.

Sõidukoolitused on mõeldud nii praegustele Lamborghini omanikele juhtimisoskuste lihvimiseks, kui ka kõigile teistele esmase Lamborghini kogemuse saamiseks. Üritused toimuvad Rooma lähistel Vallelunga ringrajal või hoopis Cortina piirkonnas, mis asub Põhja-Itaalia Alpides. Just viimases korraldatakse ainulaadseid talvesõidu koolitusi kõigile Lamborghini entusiastidele.

Kui Vallelungas on kavas sõiduharjutused nagu kontrollitud libisemised, erinevad pidurdustehnikad, manöövrid sisse- ja väljalülitatud ESP süsteemiga ning kulminatsioonina sõit ringrajal, siis talvisel sõidukoolitusel Alpides saab ohutus keskkonnas tunnetama õppida Lamborghini nelikvedu ning auto käitumist ekstreemelt libedates oludes.

Kui te ei plaani mõnel selleaastasel üritusel osaleda enda isikliku Lamborghiniga, siis pakutakse võimalust kasutada uusimat Gallardo mudelit LP 560-4. Arvestades siia juurde imelise vaatega öömaja Vallelunga ringaja lähistel asuvas Relais Falisco hotellis, ei tundugi ligi 61 000 krooni suurune hind selle meeldejääva autoelamuse eest liialt kallis olevat. Seda eriti Lamborghini ostuhinnaga võrreldes.

Opel

Kui eelnimetatud sõidukoolitused peaks siiski üle jõu käima, kuid tahe sellisel entusiastlikul üritusel osaleda on suur, võib sobiva lahenduse välja pakkuda ka Opel - täpsemalt OPC ehk Opel Performance Centre. Viimase kümne aasta jooksul on toodetud sportlikke OPC versioone pea kõigist Opeli mudelites. Värskeim OPC baseerub aga Insignial, mis pakub Opeli kohta enneolematud 325 hobujõudu.

Nii Insignia kui Astra OPC kogemiseks saavad huvilised kaasa lüüa sõidutreeningul nimega Opel Performance Training, mille käigus omandavad osalejad uusi ohutu, kuid kiire sõitmise oskusi Le Mansi 24 tunni võidusõidu võitja Manuel Reuteri käe all läbi erinevate sõiduharjutuste selleks eraldi üles seatud testrajal. Ühepäevase sõidukoolituse hind on kõigest 7 500 krooni ning see viiakse läbi Opeli enda testikeskuses Frankfurdi lähedal.

Volkswagen

Hinnasõbralikumast variantidest pakub ka Volkswagen võimalust kogeda enda kõige uuemaid ja sportlikumaid mudeleid Golf R ja Scirocco R. See sõidutreening võib olla eriti huvipakkuv neile, kes soovivad saada vahetut võrdlusmomenti sportlikul sõidul esiveolises Sciroccos ja nelikveolises Golfis.

Sõiduelamus hõlmab kiire sõidu põhimõtete omandamist, kuid suuremas jaos siiski praktikat Berliini lähedal asuvas suurepärases Gross Döllni sõidukeskuses, mis on suurim ja modernseim omataoliste hulgas Euroopas.

Seal kunagi laiunud hiiglaslik lennuväli on osavalt muudetud autotööstuse tarbeks erinevate sõidutreeningute ja testide läbiviimise keskuseks, mida muuhulgas kasutavad oma testsõitudeks mitmete sarjade võidusõidu meeskonnad. Volkswagen R sõiduelamus kestab ühe päeva ning selle maksumus on 620 eurot ehk ligi 9 700 krooni. Järgmiseks ürituseks saab ennast kirja panna augustikuus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles