Linn, mis tiirleb ümber Mozarti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hohensalzburgi kindlus:
Hohensalzburgi kindlus: Foto: Marlen Rein

Salzburg ei lase hetkekski unustada, et siin on toimetanud nii Mozart kui ka «Heliseva muusika» seltskond. Lisaks ajaloolisele sarmile pakub linn nii mõndagi gurmaanidele, aga ka looduse ja modernse eluviisi austajatele. 

Kahe päeva pärast möödub 258 aastat legendaarse helilooja Wolfgang Amadeus Mozarti sünnist, mistõttu kostitab tema kodulinn Salzburg külalisi traditsiooniliselt terve nädala vältel tiheda kultuuriprogrammiga. Tänavu on üheks külalisdirigendiks ka eestlane Paavo Järvi.

Et saada aimu Mozarti lummusest, ei pea just jalamaid Salzburgi tormama. Suure helilooja sünnipäevapidu kestab seal justkui läbi aasta. Sedasi võib Mozarti sünni- ja elumaja, muuseumi ja kohvikute, kommide ja suveniiride imetlemisest kergelt saada üledoosi. Mozarti linnatuuride reklaamid ajavad hotellis juba natuke iiveldama. Ärge mõistke mind valesti: hindan kõrgelt Mozarti loomingut, aga kui pea iga teine toode või reklaam sisaldab ühe mehe nime ja tema karmi pilguga portreed, tekib hirm, et need lokid ja punane kuub ilmuvad unenägudeski silme ette.

Parim kohvielamus

Teine Salzburgi tõmbenumber on film «Helisev muusika». Just siin lõõritas Julie Andrews koos seitsme lapsega laule, mis on tugevalt paljude mällu salvestunud. Seega ei maksa imestada, miks linnas ripuvad endiselt ligi pool sajandit vana filmi plakatid või poodides kõlavad «Do-re-mi» ja «Edelweiss». «Do-re-mi» stseeni lõpuosa filmimispaiga võib praegugi kergesti ära tunda, kuna imelised Mirabelli aiad pole palju muutunud.  

UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Salzburgi vanalinnas on tõepoolest iga ihurakuga tunda kultuuri ja ajaloo hõngu. Eriti sümpaatse mulje jätavad sepistatud rauast poesildid. Kuigi vanalinn pole suutnud eemale tõrjuda kuulsaid kaubamärke, nagu Zara, H&M või McDonald’s, on nonde sildid muudetud igati originaalseks. Nii möödus minu ostlemine pigem poodidest väljaspool, uhkeid kullaga kaunistatud silte imetledes. Ja ega vanalinna butiigid eriti ostma kutsugi, sest hinnad on krõbedad. Näiteks šnitsli hindu kõrvutava uuringu kohaselt asetseb Salzburg Austria linnade võrdluses uhkel teisel kohal. Paneeritud lihatoidu eest küsitakse siin keskmiselt 10,61 eurot.

Hoolimata soolastest hindadest ei saa Salzburgi kohvikutest üle ega ümber. Otsustasin kikilipsu ja ülikonda kandvate kelneritega turistilõksudest suure kaarega mööda käia ning avastasin vanalinna

ääres ühe väikese, kuid hubase koha nimega 220 Grad. Kohalike seas palavalt armastatud kohvikus tuleb sageli istuda võõrastega külg külje kõrval. See on aga ainus miinus. Majas tegutseva röstikoja tõttu on kohvil eriti mõnus mekk, värskelt röstitud kohviubade aroom hõljub mööda ruumi ning iga toit on kui kunstiteos. Seejuures ei maitse miski kunstlikult nagu plastmass, vaid kogu ilu oli saavutatud looduslike vahenditega. Internetiavarustes on mitmed külastajad nimetanud selle pisikese koha Salzburgi parimaks kohvielamuseks.  

Aadli kemps ja panoraam

Kui kohvikus liiga palju «kunstiteoseid» proovitud, on paras aeg ronida linna ühe pärli, Hohensalzburgi kindluseni. Kondimootori asemel jõuab kõigest minutiga kohale ka moodsa minirongiga. Üleval saab uurida enam kui 900 aasta vanust kindlust, vaadata muuseumis vanaaegseid relvi, mööblit, piinamisriistu ja isegi kunagiste ülikute klosetti. Veelgi mõnusam on aga nautida vaateid kogu linnale ning taamal kõrguvatele mäetippudele.

Selleks et jõuda kõrgeima vaateplatvormi tippu, tuleb aga läbida omamoodi kadalipp. Kõigepealt moodustatakse rühmad, siis jagatakse kõigile mobiiltelefonilaadne audiogiid ning juhatatakse ühest ajaloolisest ruumist teise, kuni lõpuks lastakse kogu seltskond trepist üles platvormini. Keset ajaloohõngu mõjuvad elektroonilised giidid küll pisut võõrana ning, olgem ausad, kui jõuad vaatetorni, kust avaneb 360-kraadine imeilus vaade kogu Salzburgile, on keeruline hoida ühes käes audiogiidi, mis räägib sulle linna minevikust, ning teisega klõpsida pilte. Seetõttu potsatavad enamiku külastajate giidid kaela rippuma ning keegi ei pööra enam masinast kostvale mahedale häälele suurt tähelepanu.



Salzburgi seitse tippu

1. Hohensalzburgi kindlus: pakub hingematvaid vaateid kogu linnale.

2. Mirabelli loss ja aiad: võimaldavad nautida filmi «Helisev muusika» miljööd.

3. Jalutuskäik vanalinnas: kohustuslik kõigile, et imetleda kitsaid tänavaid, originaalseid poesilte, hobukaarikuid ja uhkeid maju.

4. Mozarti sünni- ja elumaja ning mitmed teatrid: need peaksid kultuurihuvilistel kustutama suurimagi muusikanälja.

5. Salzburgi loomaaed: pakub lastele ja loomasõpradele võimaluse jälgida eksootilisi loomi väga lähedalt.

6. Uhke kuldkera: 2007. aastast asub Kapiitli platsil 3,5 tonni kaaluv hiigelskulptuur koos selle tipus trooniva mehega, kelle peanupp ulatub ligi üheksa meetri kõrgusele. Kera all paikneb suur malelaud.

7. Kohvik 200 Grad: aadressil Chiemseegasse 5 suudetakse isegi tavaline õunakook puuviljade ja lilleõitega erakordselt isuäratavaks teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles