Spaade külastajad kipuvad viisakusreegleid rikkuma

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Aqva veekeskus.
Rakvere Aqva veekeskus. Foto: Repro

Ehkki igas spaas ja spordiklubis on paigas hea tava reeglid, kipuvad mõned külastajaid neid ikka eirama.

«Sooviksime inimestele meelde tuletada, et igal veekeskusel ja spordiklubil on hea tava reeglid, millega tuleks eelnevalt tutvuda,» märkis Rakvere Aqva veekeskuse juht Marju Tamm.

Tavaliselt on viisakusreeglid kirjas letil, kodulehel ning olulisemad on ka suurelt seinal kirjas. «Tihti inimesed ei näe silte, kuigi need on suurelt ja isegi piktogrammina,» möönis Tamm. «Meie majas algab probleem juba fuajees, kus tuleks välisjalanõud enne riietusruumi sisenemist jalast võtta.»

Korda hakati vähem rikkuma, kui ustele suuremad ja selgemad sildid pandi. Meelde tuletavad ka administraatorid.

Ujutakse valel rajal

Probleeme esineb ujulas, kus kehtib parempoolne liiklus. Radade otsa on asetatud sildid, kus on kirjas kas treening, suplus või ujumine, kuid Tamme sõnul neid inimesed tihti ei märka ja ujuvad ikka valel, vasakul rajal. «Kohalikud inimesed selgitavad võõrastele, instruktor annab märku ja kirjas on see ka hea tava reeglites,» ütles Tamm.

Aeg-ajalt on instruktorid pidanud märkusi tegema ka lastele, kes lasevad veetorudest alla koos sõpradega ja võimalikult kiiresti, kuigi tegelikult tuleb alla lasta üksinda, jalad ees ja kindlasti oodata rohelist tuld. Kui seda reeglit mitmel korral rikutakse, on instruktoril õigus külastusaeg peatada.

Mõnikord tekib probleeme ka suurte gruppidega, kes ennast enne veekeskusesse sisenemist ei pese. Seda peab jälgima ja meelde tuletama saatja või lapsevanem.

Samuti toonitas Tamm, et enne, kui jõusaalis mõnda masinat hakata kasutama, peab veenduma, et see on vaba. «Isegi kui masin ei tööta hetkel, siis võib olla, et kõrvalseisval isikul on seeria pooleli. Ja kui masina läheduses on inimene, siis tuleks küsida, kas see pink on vaba,» rääkis Tamm. Samuti tuleb kindlasti masinad rätikuga higist puhastada.

Tamm lisas, et sisenemisel ei tohiks unustada «tere» ja väljumisel «head-aega» öelda.

Kõige suuremaks probleemiks on tema sõnul aga see, et lapsevanemad jätavad lapsed järelevalveta. «Tihti arvatakse, et instruktor peab lapsi valvama, kuid tema ülesanne on tagada kord ja vajadusel anda esmaabi,» lausus Tamm. Lapse või laste eest vastutab grupijuht või lapsevanem.

Kui reeglieirajatele puhastusteenindajate, instruktorite ja administraatorite poolt tehtud märkus ei aita, on õigus külastaja kasutusaeg peatada.

Jäetakse kohale tulemata

Ka Laulasmaa Spa juht Anne Ast tõi ühe probleemina välja, et lastel ei hoita silma peal. Lapsed muutuvad ülemeelikuks, mis omakorda häirib teisi külastajaid. Samas jätkus Astil külastajate kohta palju kiidusõnu, kuna üldiselt ollakse väga korralikud.

Erandeid tuleb siiski ette. Näiteks juhtub, et alla 2-aastastele lastele «unustatakse» osta ujumismähkmed. Teinekord ei panda aga saunalaval istumise alla rätikut. «Kivisauna elektrikerisele ei tohi vett visata, kuid vahel seda siiski tehakse,» jätkas Ast.

Veel tõi ta välja, et hoolitsustesse jäädakse hiljaks või jäetakse üldse tulemata ja seejuures ka ei teatata sellest. «Hoolitsus nõuab põhjalikku ettevalmistamist - vajalikud tooted kaalutakse välja, mõned tooted segatakse omavahel kokku (hiljem neid enam kasutada ei saa), tuba valmistatakse ette jne. Kõigeks selleks arvestatakse aega ca 30 minutit,» selgitas Ast.

Naise sõnul tehakse reeglite vastu eksijatele märkus. Kui tekib olukord, kus häiritakse teisi külalisi ja administraatoril rahurikkujat korrale kutsuda ei õnnestu, siis kutsutakse appi turvamees, kuid viimast juhtub haruharva.

Aura veekeskuse juhtaja Kairi Ustavi sõnul külastab veekeskust päevas keskmiselt 1200 inimest ja kuigi suurem enamus suhtub puhtuse hoidmisse ja majareeglite täitmisse täie tõsidusega, satub siiski aeg-ajalt ka selliseid külastajaid, kes reeglitest ja headest tavadest lugu ei pea.

Kõikjal majas on sildid, mis keelavad raseerida, juukseid värvida ning saunaõlisid ja muid kehavõideid kasutada. «Ent juuste värvimist, keha koorimist ja raseerimist tuleb ikka ette,» tunnistas Ustav.

Sokkides jõusaali

Teenindaval personalil on õigus teha külastajale märkusi ebasobilike tegevuste kohta ja majakorra rikkumisel pileti kehtivus hüvitusteta tühistada.

Audentese turundus- ja kommunikatsioonijuht Krista Lehtsaar tõi meeste puhul välja turvalisusega seotud reeglite rikkumisi, näiteks viibitakse jõusaalis plätudes, sokkides või paljajalu.

Naiste eksimused jäävad duširuumi ja saunadesse,  kus kiputakse kasutama erinevaid kehahooldusvahendeid.

«Viisakusreeglite rikkujatele oleme teinud noomituse,» kinnitas Lehtsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles