Lennunduses 50 aastat kestnud keeld saab suuresti ajalooks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiliga rääkimise keeldu lennu ajal siiski ei tühistata.
Mobiiliga rääkimise keeldu lennu ajal siiski ei tühistata. Foto: SCANPIX

Ameerika lennundusorganisatsioon FAA teatas neljapäeval, et leevendab 50 aastat lennunduses kehtinud reeglit, et õhkutõusu ja maandumise ajal ei tohi kasutada elektroonikat.

«Maailm on viimase 50 aasta jooksul kõvasti muutunud,» ütles  FAA esindaja Michael Huerta NBC-le. «Tuleb vaadata asju värske pilguga,» lisas ta. Nüüd lubatakse õhku tõusmise ja maandumise ajal kasutada tahvelarvuteid, e-lugereid, DVD-mängijaid, videomänge. Helistamine ning sõnumite saatmine jäävad ka edaspidi keelatuks.

FAA ei määranud konkreetset ajakava selle muudatuse kehtima hakkamiseks, jättes selle lennufirmade otsustada. «See nõuab aega, et iga lennufirma jõuaks oma turvalisust kontrollida, kuid me loodame, et see juhtub varsti,» sõnas Huerta.

Delta Airlines teatas vahetult pärast FAA avaldust, et on kogu oma lennukipargi testinud ning esitab FAA-le vastava taotluse.

FAA otsus tugineb 28-liikmelise asjatundjate komitee septembrikuisele otsusele, mille kohaselt ei häiri personaalsetest elektroonikaseadmetest tulevad raadiolaineid kommertslende tegevaid lennukeid. Seadmed peavad olema lennurežiimil või olema mobiilivõrgust väljalülitatud. Wi-Fit saab kasutada juhul, kui lennukisse on paigutatud vastav süsteem ning selle kasutamine on lubatud.

Suuremate seadmete, nagu näiteks sülearvutite puhul palutakse ka edaspidi panna need õhkutõusmise  ja maandumise ajaks ära, sest õnnetuse või turbulentsi korral võivad need tõkestada vahekäiku, samuti võivad need antud juhtudel vigastada reisijaid.

Turvalisusreeglite tutvustamise ajal palutakse reisijatel panna kõrvale kõik elektroonilised seadmed, aga ka raamatud ja ajakirjad ning pöörata tähelepanu ohutusjuhistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles