Peterburis ilmuv mereajakiri ülistab Saaremaad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa lõunarannik linnulennult.
Saaremaa lõunarannik linnulennult. Foto: fs-estonia.de

Roomassaare sadama kapten Kaarel Niine sai meeldiva üllatuse osaliseks, avades Peterburist postitatud saadetise, milles oli mereajakiri Tarpon. Veelgi suuremaks üllatuseks oli staažikale meremehele ja sadamakaptenile Sergei Afonini artikkel selles ajakirjas «Kas Tallinn on kaugel?».

Suvel purjekaga Roomassaare jahisadamat külastanud ajakirja peatoimetaja Sergei Afonin on oma ajakirjas avaldanud Saaremaad ja kogu Eestit tutvustava loo, andes lugejaile siin nähtust positiivse ülevaate, kirjutab Saarte Hääl. Kuuel leheküljel ilmunud lugu on pikitud värvifotodega, mis tehtud nii Kuressaares kui ka saarte väikesadamates. Lugejaile tutvustatakse ka Eesti lippu, vappi ja rahvuslille.

«Suvel aitasin ühel meritsi tulnud turistil tema paadi mootorit parandada. Tegin talle ka väikese linnaekskursiooni, viisin Kaali järve äärde ja tutvustasin paaditööstusi. Soovitasin minna ka Ruhnu ja Kihnu. Ta käiski kõik need kohad läbi, samuti Hiiumaal. Lõpuks ütles, et on ühe uue ajakirja peatoimetaja,» rääkis Kaarel Niine.

Meenutades suvist purjepaadireisi Eestisse, märgib autor, et viimati purjetas ta Eestisse siis, kui merelaineid valgustasid Nõukogude piirivalve prožektorid ja kehvad ankrukohad ei jätnud just häid mälestusi. Samas olevat viimastel aastatel Eestis käinud tuttavad eranditult kinnitanud, et Eesti on jätnud neile hea mulje ja soojad mälestused.

Artiklis viidatakse Saarte Liinidele, riiklikule aktsiaseltsile, kes on teinud suure töö sadamate korrastamisel ja ehitamisel.

Väinamere ja Muhu väina läbis Afonin esmakordselt, sisenedes sinna Voosikurgu kaudu, tugeva tuule, kivide ja madalike tõttu tuli tal jaht püüdlikult faarvaatris hoida.

Muhus peatus Peterburi purjetaja möödunud aastal avatud Kuivastu jahisadamas. Edasi seilas Roomassaarde. Puhus tugev vastutuul ja paadi mootor jäi pärast paaritunnist töötamist seisma. Roomassaarde jõudis ta alles öösel purjede all.

Ajakirja lugeja saab ülevaate Roomassaare sadamast kui saare suurimast kaubasadamast ja samuti Roomassaare hubasest jahisadamast.

Kiita saab sadamakapten Kaarel Niine (loos küll Karl – toim). Sergei Afonin: «Tööriistadeta ei saanud ma hakkama ja seetõttu aitas mind sadamakapten ise, innukas jääpurjetaja ja purjesportlane Karl. Väga meeldiv, positiivne inimene.»

Afonin kirjutab, et on ka Kuressaare jahisadam, aga tehniliste probleemide lahendamise seisukohast on Roomassaare sadamparem – seal on jahtide tõstuk, kraana ja hea lukksepatöökoda. On ka koht, kuhu jaht terveks talveks jätta. Aga mis peamine – väga vastutulelikud inimesed. Samas on linnaga tutvuda parem Kuressaare jahisadamast, kuna see asub otse vana kindluse müüride kõrval.

Autor kirjeldab ka 450-aastaseks saanud Kuressaare linna, annab ülevaate Saaremaast. Eraldi nimetab ta orhideede asjatundjat Tarmo Piknerit. Soojad mälestused on tal Ruhnust, Kihnust, Muhust, Hiiumaast ja kogu Eestist. Peatoimetaja objektiivi ette on jäänud ka Ülo Roosi kuhjakujuline puuriit Kuressaares Tuule tänaval.

«See on parim, mida meie kohta kirjutatud,» tõdes Kaarel Niine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles