Reisitõrkekindlustusest ei pruugi abi olla

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelaste reisilennuk Sukhoi Superjet 100.
Venelaste reisilennuk Sukhoi Superjet 100. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Aeg-ajalt tuleb ette, et lennujaamades toimuvate streikide tõttu jäävad lennureisid ära või takistub mõne suurlinna liiklus oluliselt, sest tänavaile on valgunud protestivate inimeste massid.

Eestimaalasest reisija jaoks on need halvad uudised, sest reisitõrkekindlustusest ei pruugi siis kulude hüvitamisel abi olla, kirjutab tarbijveebi minuraha.ee toimetaja Heli Lehtsaar.

Nagu nimigi ütleb, on reisitõrkekindlustuse eesmärk kindlustada reisi ärajäämise, katkemise või hilinemise vastu. Reisi ärajäämise põhjuseks võib olla näiteks kindlustatu enda või tema lähisugulase ootamatu haigestumine. Samuti kindlustatud inimese varale tekitatud kahju, mille tõttu ta peab jääma kodumaale.

Reisi katkemise ehk reisilt ennetähtaegselt tagasi pöördumise põhjus võib olla nii kindlustatu enda haigestumine kui ka tema lähisugulase eluohtlik seisund või surm kodumaal. Reisile hilinemine tähendab seda, kui kindlustatu ei jõua õigeks ajaks reisi alg- või transiitpunkti. Selle põhjuseks võib olla näiteks lennuki tehniline rike või takistasid kohalejõudmist ilmastikuolud.

Uuri välistuste nimekirja

Nagu iga kindlustuse puhul, leidub ka reisitõrkekindlustusel rida välistusi, mille puhul seltsil ei ole kohustust hüvitist maksta. Üks sellistest välistustest ongi peaaegu kõikide seltside tingimuste järgi reisi ärajäämine, katkemine või hilinemine streigi tõttu.

Teine levinud välistus on loodusõnnetus (orkaan, vulkaanipurse), kuid mõnedes seltsides on võimalik loodusõnnetuse riski vastu siiski kindlustada, kui selleks lisakaitse osta. Üldjuhul ei hüvita kindlustusseltsid kahju ka siis, kui kindlustatud inimene hilineb reisile, sest planeeris reisi ajagraafiku valesti ja ei arvestanud ümberistumiseks ettenähtud ajaga. Samuti ei hüvitata üldjuhul kahju, kui reisile hilinetakse liiklusummiku tõttu, v.a juhul, kui ummik tekkis liiklusõnnetuse tagajärjel.

Kindlustusseltsi valides pööra tähelepanu sellele, mis on kindlustustingimuste järgi kindlustusjuhtum ehk teisisõnu see sündmus/sündmused, mille korral peab selts kahju hüvitama.

Osadel seltsidel on tingimustes lihtsalt mainitud, et reisi ärajäämise või katkemise põhjuseks loetakse ootamatut ja ettenägematut sündmust, mille tõttu ei saa kindlustatu reisile minna või peab reisi katkestama. Teistel on aga konkreetsed põhjused samuti loetletud – näiteks võib reisi ärajäämise või katkemise põhjuseks olla kindlustatu või tema lähedase haigestumine. Seejuures on osade seltside tingimustes lahti kirjutatud, kes on lähedane inimene (nt ema, isa, laps, vend, õde), teistel seda tehtud pole.

Samuti tasuks kindlustustingimustest uurida, mida mõeldakse ühistranspordi all. See on oluline seetõttu, et kui sinu valitud transport näiteks lennujaama hilineb, siis kas see annab sulle õiguse kindlustushüvitisele reisitõrkekindlustuse alusel? Näiteks võib tingimustes olla takso toodud välistusena.

Kolm kasulikku fakti

Suuremast osast kindlustusseltsidest reisitõrkekindlustust eraldiseisvana osta ei saagi, sest reisikindlustuse leping hõlmab tavaliselt tervisekindlustust ehk meditsiiniabikindlustust, millele saab erinevaid lisakindlustusi juurde osta. Üks sellistest lisakindlustustest ongi reisitõrkekindlustus. Täpsemalt saad lugeda tarbijaveebist minuraha.ee. 

Reisitõrkekindlustuse ostmist kaaludes tasub teada, et see ei hakka enamasti kohe kehtima. Kindlustusseltsid sätestavad lepingu jõustumise tähtaja erinevalt.  See tähendab, et kindlustus võib kehtima hakata kohe pärast lepingu sõlmimist ja kindlustusmakse tasumist, kuid levinum variant on see, et kindlustus hakkab kehtima alles 2–5 päeva pärast. 

Kuna kõikide kindlustusseltside reisikindlustuse tingimused on erinevad, tasub võrrelda vähemalt kolme seltsi pakkumisi, et endale sobivaim leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles