Reisikindlustus väärib süvenemist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Piret Suitsu Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskusest jagab soovitusi, mida reisikindlustuse valikul silmas pidada.


Tulevikku prognoosida on ilmvõimatu ja kulud, mis võivad kaasneda võõrsil viibides õnnetuse või ootamatute takistustega, ei ole võrreldavad rahaga, mida tuleb maksta kindlustuslepingu eest.

Reisikindlustuse kandev tala on meditsiiniabikindlustus, mille juurde saab sõlmida reisitõrke ja pagasi kindlustuskaitsed. Lisaboonusena pakutakse enamasti juurde ka õnnetusjuhtumi, vastutus- ja õigusabikindlustust.

Kindlustuspakkumise valikul tasub hoolikalt läbi lugeda lepingu tingimused, et olla kindel, et olulisemad riskid on lepingus vajalikul määral kaetud.

Kindlustussumma puhul on oluline jälgida maksimaalset määra, omavastutust ja välistusi, millal kindlustuskaitse ei kehti. Lepingusse saate juurde lisada näiteks ohtliku tegevuse lisakaitse, kui teil on kindel plaan osaleda spordivõistlustel või treeningutel või veeta aktiivset puhkust.

Samuti on oluline jälgida, kas valitud kindlustussumma kehtib iga kindlustusjuhtumi kohta sõltumata nende arvust või on lepingus piiranguid.

Juhul kui olemasolev kindlustus, näiteks krediitkaardi reisikindlustus, ei kata kogu pere ja reisiga seonduvaid riske, saab soovi korral juurde sõlmida täiendava reisikindlustuselepingu ja seeläbi suurendada kehtivat kindlustuskatet.

Meditsiiniabi kindlustuse piirsumma valikul on soovitatav lähtuda reisi sihtkohast. Uurige eelnevalt välja, milliseid teenuseid saab tavapärase ravikindlustusega ning milliste teenuste eest tuleb patsiendil ise tasuda.

Reisikindlustus hüvitab või tasub patsiendi enda kulud ja riikidevahelise transpordi, mis võib ulatuda kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. Samas ei pruugi leping katta kroonilise haiguse või rasedusega soetud ravikulusid.

Tasub meeles pidada, et Euroopa Liidus reisides on vajalik ka Euroopa ravikindlustuse kaart. Info selle kohta, millised võivad olla ravikulud erinevates riikides, leiab haigekassa kodulehelt.

Väga oluline on teenuse valikul jälgida, kas kindlustusselts katab loodusõnnetusest tingitud kahjud. Näiteks võivad loodusõnnetuse tõttu ärajäänud ning ettetasutud ja kasutamata jäänud reisiteenuste kulud või ka lisakulud kojusõidu organiseerimiseks olla üpris kopsakad.

Pagas ei ole vaid kohver, mille lennujaamas ära annate, vaid kõik reisile kaasavõetud isiklikud esemed ja nende hoidmiseks kasutatavad kotid ning kohvrid.

Pagasikindlustus võib hüvitada esmatarbekaupade või reisiks vajalike esemete kulud, kui kohver hilineb, kuid annab ka kindlustunde, kui teie hotellituppa peaks tungima kurikael.

Pagasikindlustuse tingimusi uurides tasub vaadata, kas pagas on kindlustatud ka siis, kui see asub hotellitoas või autos, milline vara kuulub hüvitamisele (kas näiteks fotokaamera ja mobiiltelefon) ning millised on nõutud hoiutingimused.

Õigusabi- ja vastutuskindlustus aitab teid juhul, kui te põhjustate tahtmatult kahju kellelegi kolmandale isikule - näiteks kui õnnetuse käigus puruneb võõrustajale kuulunud ese, aitab kindlustus tasuda vajalikud õigusabikulud ja hüvitada purunenud eseme maksumus.

Reisikindlustuse kaitse on vajalik juba kodust lahkudes. Seepärast on mõistlik kindlustus soetada võimalikult varakult, et ei oleks muret lepingu kehtivusaja algusega.

Lisaks reisibüroode ja kindlustusseltside esindustele võib reisikindlustuse hõlpsalt soetada ka internetist, kus on mugav erinevaid hindu ja tingimusi omavahel võrrelda.

Kindlustusjuhtumi korral võtke esimesel võimalusel ühendust oma seltsiga ning hoidke alles kirjalikud dokumendid ja ametlikud kinnitused, mida vajate kindlustusjuhtumi asjaolude täpsustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles