Kõne Juhan Partsile aitas eestlased Türgist koju

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Top Toursiga Türki Alanyasse puhkama sõitnud inimestel tuli koju tagasi saamiseks küsida abi majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsilt, sest muidu oleks tuhapilve tõttu pikenenud reis veelgi veninud.

Eile jõudis Türgist Eestisse lennukitäis turiste, kes olid reisifirma Top Tours kaudu endale puhkuse soetanud, mis aga tuhapilve tõttu ootamatult pikenes.

Vaevalisest kojupääsemisest, kus appi tuli paluda isegi minister Juhan Parts rääkis üks reisiseltskonna liikmetest, Aivar Udumets.

Reisiseltskonna liikme Aivar Udumetsa sõnul lubas Top Tours avalikes teadetes, et toob reisijad koju esimesel võimalusel, kuid tegelikult oli neil algusest peale plaan seltskond koju tuua vaid siis, kui saab Türki viia uued reisijad.

«Et täna (neljapäeval - toim) koju saime, oli ainult tänu riigi survele. Hea tunne oli kogeda, et riik seisab oma kodanike eest,» ütles ta.

Top Toursi reisid Türki toimuvad laupäeviti ja pühapäeviti, mistõttu teadis seltskond, et nende ooteaeg tuleb pikk.

Kokku oli Udumetsaga ühes pundis 24 inimest, kes kõik peatusid samas hotellis ja soovisid esimesel võimalusel koju sõita.

Top Toursi tegevjuhi Khaled Ibrahimi sõnul oli nende klientide põhiprobleemiks kindlasti paanika ja tekkinud segadus.

Konsul tuli appi

Türgis oli reisifirmal sel ajal ligikaudu 240 klienti, kellega tegeldi ööpäev läbi. «Meie sealsed esindajad külastasid kõiki Türgis viibinud Top Toursi kliente ning tegelesid nende kojutoomise ja lennujaamadele lähemale toimetamisega,» ütles Ibrahim.

Reisifirma esindaja pakkus esmaspäeval ja kolmapäeval võimalust kõigile oma kulul koju sõita teiste lennufirmadega, mis oleks aga nõudnud omakorda kopsaka summa. Umbes 90 inimest toodi Vilniusesse ja Riiga, kust nad toimetati bussiga Tallinna.

«Esimese võimalusena, kus ei oleks pidanud tellima ekstra lennukit, mis oleks omakorda klientidele lisamakseid tekitanud, nägime, et saaksime nad koju tuua 24. aprillil,» lisas Ibrahim.

Seltskond kirjutas abi saamiseks pöördumise ka välisministeeriumile ja pöördus Eesti saatkonda Türgis.

Konsuli kohusetäitja Piia Soms tuli hätta sattunud eestlastega isiklikult Alanyasse (linn Türgi lõunarannikul - toim) kohtuma. «See oli meie lootusetus olukorras suureks toeks,» tõdes Udumets ja lisas, et Somsi käest saadi rohkem infot kui reisisaatjate käest.

Üks reisijatest pöördus isiklikult ka majandusminister Juhan Partsi poole. «Parts võttis veel üleeile (teisipäeval - toim) õhtul kell 22 paiku ühendust Top Toursiga ja avaldas neile survet. Tulemuseks oli, et Top Tours muutus «väga koostööaltiks»,» rääkis Udumets.

Parts kinnitas e24.ee-le, et tema inimesed tõesti tegelesid selle teemaga.
Ibrahimi sõnul helistati talle välisministeeriumist, kuid kahjuks ei suutnud ta meenutada, kes helistaja oli. «Tegelesin samal ajal meie klientide kojutoomisega Egiptusest,» rääkis ta.

Ibrahimi sõnul küsis ministeeriumist helistanu, miks ei tooda inimesi koju enne laupäeva, mille peale ta selgitas, et ekstra lennuki tellimine tooks Türgis viibinud inimestele lisakulutusi.

«Seepeale öeldi mulle, et see pole aktsepteeritav ja paluti mul kinnitada, et inimesed tuuakse varem tagasi. Ma kinnitasin, et anname endast parima ja teeme selle kallal tööd,» lisas Ibrahim.

Jala ühest hotellist teise

Seejärel võttis reisifirma tegevjuht ühendust Estonian Airiga, kes lubas 22. aprillil lennata Türki. Kohapeale viidi sama lennuga lennukitäis turiste, kelle lend lükati edasi 17. ja 18. aprillil.

Möödunud nädala laupäeval, kui oli esialgne väljasõidu päev, andis Top Tours seltskonnale allkirjastamiseks lepingu, kus seisis lisaks erinevate seaduste väljavõtetele ka see, et ettevõte on nendega lepingu tühistanud. Udumetsa sõnul oli lepingu eesmärgiks vabaneda vastutusest, mistõttu keeldusid nad allkirju andmast.

Lisaks ähvardati mehe sõnul neid esialgu jätta saatuse hooleks, kuid viidi lõpuks teise hotelli, kust saadi paari päeva jooksul siiski tagasi esimesse hotelli.

«Transpordi eest Top Tours enam ei maksnud, läksime sinna jala ja saime Saksa turistide suure tähelepanu osaliseks,» kirjeldas Udumets läbielamisi ja lisas, et hotelli eest tuli neil ise maksta 50 protsenti.

Ibrahimi kinnitusel maksid Türgis olnud inimesed poole lisamajutuse rahast otse hotellile, kuna seda näeb ette ka seadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles