Rootsi hakkab esindama Eestit viisaküsimustes Kuubal ja LAVis

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba lipp
Kuuba lipp Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis täna heaks Rootsi ja Eesti viisaküsimuste esindamise kokkuleppe, mille alusel esindab Rootsi Eestit viisaküsimustes Havannas Kuubal ja Pretorias Lõuna-Aafrika Vabariigis.


Kuna Eestil puudub maailmas laiaulatuslik välisesinduste võrk, sest enamik esindusi asub Euroopa Liidus ja Schengeni ruumi kuuluvates riikides, siis on esinduslepingud paljude kolmandate riikide kodanike jaoks Eestisse reisimise võimaluste avardamiseks olulise tähtsusega.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei saa töö Eesti esindamisega väga mahukas olema. «Statistika räägib näiteks sellest, et aastal 2008 taotles Eesti viisat 105 Lõuna-Aafrika Vabariigi kodanikku ja neli Kuuba kodanikku. Varem on need numbrid veelgi väiksemad olnud. Aga igal juhul abiks neile inimestele, kes Lõuna-Aafrikast või Kuubalt tahavad Eestit külastada,» rääkis peaminister valitsuse pressikonverentsil.

Kokkulepe käsitleb viisataotluste vastuvõtmist ja menetlemist, viisa andmist, viisa andmisest keeldumist juhul, kui Rootsi esindus leiab, et viisat ei pea väljastama, ning viisa andmisest keeldumise kaebuste menetlemist kooskõlas Rootsi õigusega.

Esinduslepingute sõlmimise praktika kohaselt laekub riigilõiv esindavale riigile, kes teeb viisa väljastamiseks teatavaid kulutusi. Seetõttu jääb edaspidi Eesti riigituludesse laekumata riigilõiv, mis võetakse Kuuba ja Lõuna-Aafrika Vabariigi elanikelt Eesti viisa taotluste läbivaatamise eest. Samas kasutavad isikud, kes viisa alusel Eestisse tulevad, nii turismi- kui ka muid teenuseid, mis võib mõjuda positiivselt Eesti majandusele.

Kokkulepe sõlmitakse nootide vahetamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles