Kallas: turvalisuse osas kompromisse ei tehta

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisija täna Berliini Schönefeldi lennujaama teadetetahvli juures.
Reisija täna Berliini Schönefeldi lennujaama teadetetahvli juures. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni asepresident ja transpordivolinik Siim Kallas rõhutas Islandi vulkaanilise tuhapilve tõttu tekkinud lennunduskriisi Euroopa õhuruumis kommenteerides, et turvalisuses kompromisse teha ei tohi.

«Möödunud kahe päeva jooksul on Euroopa Komisjon korraldanud Eurocontroli abiga rea pingelisi kohtumisi ELi liikmesriikide lennuametite, lennujuhtimiskeskuste, lennufirmade ja lennujaamade esindajate ning teadlastega,» vahendas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja Kallase sõnu.

«Selline Euroopa õhuruumi sulgemine on enneolematu,» märkis Kallas. «Selline olukord ei saa kaua kesta ning on selge, et me ei saa käed rüpes pilve hajumist oodata.»

Kallas täpsustas, et möödunud nädalavahetusel toimunud läbirääkimiste eesmärk oli väga praktiline: selgitada välja, kas täiendav koostöö Euroopa tasandil hõlbustaks lahenduste leidmist. Volinik tõi välja kolm põhimõtet, millest praeguses töös juhindutakse. «Esiteks, turvalisuse osas kompromisse teha ei tohi. Teiseks, tegevus peab toetuma teaduslikule tõendusmaterjalile, ja kolmandaks, edasiminek eeldab seda, et toetame koordineeritud lahenduste leidmist Euroopa tasandil.»

Edasises töös keskendutakse kolmele suuremale valdkonnale: kõigepealt püütakse välja selgitada, kas õhuruumi juhtimise tugevam üleeuroopaline koordineerimine aitaks kasutada suuremat osa õhuruumist, ilma et sealjuures satuks ohtu turvalisus. Lisaks on alustatud tööd lennunduskriisi majanduslike tagajärgedega toime tulemiseks. Kolmas oluline valdkond on reisijad – kas reisijate olukorda saaks parandada Euroopa tasandil tegutsedes.

Volinik Kallas kohtub täna kell neli pärastlõunal Eesti aja järgi liikmesriikide ministritega. Infot toimuva kohta edastatakse jooksvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles