Ilves loodab Eesti-Türgi lennuliini avamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvest tervitas Türgi visiidil sealse riigipea Abdullah Gül.
President Toomas Hendrik Ilvest tervitas Türgi visiidil sealse riigipea Abdullah Gül. Foto: SCANPIX

Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves pidas visiidil Türki kahe riigi suhete edenemiseks vajalikuks lennuliini avamist, milleks Türgi on kõrgel poliitilisel tasemel korduvalt huvi väljendanud.

See lennuliin suurendaks kindlasti vastastikuste külastajate hulka, sest mullu ööbis Eesti majutusasutustes vaid 2745 Türgi turisti, samal ajal lähetasid Eesti
reisifirmad Türki 27 384 turisti, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

Türgis ametlikul visiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Türgi peaministri Recep Tayyip Erdogani ja Rahvusliku Suurassamblee ehk parlamendi
esimehe Mehmet Ali Sahiniga.

Eesti riigipea ja Türgi valitsusjuht nimetasid kahe riigi majandus- ja kaubandussuhteid seni tagasihoidlikeks, kuid tõdesid, et mõlema maa ettevõtjatel on põhjust teineteise turgude vastu huvi tunda, seda ka investeeringute osas.

«Loodan, et Eesti turule tulnud Türgi maiustuste tootja Güllüoglu annab julgust teistelegi Türgi investoritele ja on kahepoolsete majandussidemete taganttõukajaks ka Eesti ettevõtjatele,» ütles president Ilves.

President Ilvese tänastel kohtumistel Ankaras tõusetus korduvalt ka Euroopa Liidu võimalik viisalihtsustus Türgi kodanikele.

«Eesti toetab Türgi kodanikele viisavaba reisimist Euroopa Liitu,» kinnitas president Ilves. «Vaadakem laiema pilguga, strateegiliselt ja küsigem: kas Euroopa
Liidu tulevik on saada muuseumiks või muutuda tõeliselt dünaamiliseks regiooniks? Ja siis küsigem: kas dünaamiline regioon saab olla ilma Türgita? Vastus on ei.»

Eesti riigipea kutsus Türgi esindajad Tallinnasse, tutvuma e-riigi võimalustega, meenutades, et üks Türgi mõjukaid naabreid, Aserbaidžaan on kasutusele võtmas Eestis väljatöötatud turvalise andmevahetuskihi x-tee mitmeid lahendusi.

Õhtupoolikul esines president Ilves Bilkenti Ülikoolis õppejõududele ja tudengitele loenguga Eesti-Türgi suhete ajaloost ja tulevikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles