Transpordivolinik Kallas: reisijate õigused olgu kaitstud!

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Liis Treimann.

Euroopa Komisjoni asepresident ja transpordivolinik Siim Kallas rõhutas, et Euroopa Liidu reisijate õigused kehtivad ka vulkaanituha põhjustatud lennuliikluse häirete korral.


Kallas tõdes, et Islandi vulkaanipurskest tekkinud tuhapilve tõttu on suletud mitme ELi liikmesriigi õhuruumid ja lennujaamad.



«Vulkaanilise tuha pilv seab tõsisesse ohtu lennuohutuse. Riikide ametivõimud peavad võtma vastu otsused, mis tagaksid ohutuse vastavalt rahvusvahelisele õigusele.



See tähendab õhuruumi ja lennujaamade sulgemist ilma lennufirmade vahel vahet tegemata.



Praegusel juhul on lennujaamad ja lennujuhtimisasutused tegutsenud üldise ohutuse tagamisel väga kiiresti ja korralikult,» märkis transpordivolinik.



Samas rõhutas ta, et ka nii erakorraliste asjaolude korral kehtivad endiselt ELi lennureisijate õigused ning lennureisijad peaksid nõudma nende õiguste täitmist.



«Olukord on tekitanud reisijatele tõsiseid probleeme kogu Euroopas. Tegemist on väga erandlike asjaoludega, kuid siiski on oluline meenutada nii reisijatele kui ka lennufirmadele, et ELi reisijate õigused kehtivad ka praegu.»



Tema sõnul on reisijal õigus saada lennufirmalt teavet oma õiguste, olukorra muutumise, lendude tühistamise ja edasilükkamise kohta.



Samuti on reisijal õigus hoolitsusele (suupisted, karastusjoogid, eined, majutus vastavalt vajadusele) ning olema peab ka võimalus valida piletiraha tagasisaamise ja teist marsruuti pidi lõplikku sihtkohta jõudmise vahel.



Samas ei ole tänases ebatavalises olukorras reisijatel siiski õigust saada täiendavat rahalist kompensatsiooni, mida nad saaksid juhul, kui lennu edasi lükkamise või tühistamise oleks põhjustanud lennufirma tegevus.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles