Venemaal kaob üleöö kaks ajavööndit

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ajavööndid enne 2010. aasta sügist.
Venemaa ajavööndid enne 2010. aasta sügist. Foto: Wikipedia.org

Saabuva öö kellakeeramisega kaob pindalalt maakera suurimas riigis kaks ajavööndit ning edaspidi elavad venemaalased senise üheteistkümne asemel vaid üheksa erineva kella järgi.


Kahe ajavööndi kadumine saavutatakse sellega, et viies Venemaa regioonis - kahes Euroopa ja kolmes Siberi osas - kella eesootaval ööl edasi ei keerata, samas kui mujal riigis seda tehakse, vahendas CNNi uudisteportaal. Nii väheneb nende ajavahe Moskvaga tunni võrra.

Kremlis sel teemal peetud nõupidamisel märkis president Dmitri Medvedev muu hulgas, et riigi väiksem ajaline killustatus võimaldab lahendada mitmeid transpordi- ja sideküsimusi ning tugevdada riigi positsiooni üleilmse infrastruktuuriahela lülina.

Siberi söekaevandusregiooni Kemerovo kuberner Aman Tulejev pidas seda mõistlikuks sammuks ning ka mõned teised kohalikud omavalitsused on selle eest aastaid võidelnud. Samas leidub reformile ka vastaseid.

Moskvale lähimas kella mitte keeravas Samaras korraldati isegi protestimeeleavaldusi nö tumeda tuleviku vastu, kuna päike hakkab seal loojuma praegusest kellast tund aega varem, mis kardetavasti suurendab elanike elektriarveid ning võib anda tõuke ka kuritegevuse kasvule.

Selle nädalavahetuse reformiga lähevad Udmurdi vabariik ja Samara oblast üle Moskva ajale, Kemerovo oblast hakkab kasutama Omski aega ning Tsukotka autonoomne ringkond ja Kamtšatka krai võtavad omaks Magadani aja. 

Terve tänavuse aasta peavad aga kohalikud võimud ja teadlased tähelepanelikult jälgima seda, kuidas ajareform Venemaa regioonides kulgeb, ning positiivsete tulemuste korral on edaspidi võimalik ka mõne teise ajavööndi kadumine.

Medvedev käis eelmise aasta novembris peetud kõnes olukorrast riigis välja isegi radikaalsema reformiidee, pakkudes muu hulgas võimalust loobuda riigis suveajale üleminekust sootuks.

Presidendi see mõte pole käiku veel läinud, kuid eksperdid uurivad taolise eksperimendi võimalikke tagajärgi edasi ning välistatud pole selle elluviimine järgmisel aastal. Vene energeetikaametnike sõnul suureneks aga riigis suveajast loobumisega energiatarbimine 4,5 miljardi kilovatt-tunni võrra.

Kremli hinnangul on aga kellakeeramisest inimeste tervisele tekitatud kahju palju suurem. CNNi andmetel on üldsus enamasti võimude plaanitud ajareformi poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles