Kõik reisijad ei mahtunud Tartus Rootsi lennukile

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu-Stockholmi lennuk.
Tartu-Stockholmi lennuk. Foto: Andres Ehrenpreis

Lennufirma Estonian Air müüs tänasele Tartu-Stockholm lennule rohkem pileteid kui lennukis kohti ning kaks reisijat pidid jääma maha. Lennufirma kinnitusel müüvad ka konkurendid pileteid rohkem, sest statistika järgi ei jõua kõik pileti ostnud lennule.


Täna pärastlõunal kell 14.25 Tartust Ülenurme lennuväljalt Stockholmi lennanud Saabi lennukile müüs Estonian Air 34 piletit. Lennukis on aga kohti kõigest 32.



Kuna kõik reisijad olid tulnud lennuki väljumise ajaks kohale, pidid neist kaks jääma maha. Tartusse jäi ka mitme reisija pagas.



Lennufirma Estonian Air meediaesindaja Ilona Eskelinen märkis, et lennud müüakse «lõhki» kogu maailmas, kuna statistika järgi jääb enamasti keegi tulemata. Lennunduses kutsutakse neid «No-show» juhtumiteks. Aeg-ajalt tuleb siiski ette, et kõik lennule soovijad ilmuvad ka õigeks ajaks kohale ning just see täna Tartus juhtuski.



Eskelinen lisas, et selliste juhtumite puhul otsitakse reisijate seast vabatahtlikke, kes oleksid nõus teatava kompensatsiooni eest maha jääma ning valima alternatiivseid reisimismooduseid või loobuma reisist. Sihtkohta toimetab lennufirma reisija enda kulul ning ka mahajäänud pagasi kättetoimetamise eest ei pea inimene eraldi maksma.



Mullu sügisel alustanud Tartu-Stockholmi lennuliiniga on Estonian Air rahul. Kevadel kasvab huvi lennureiside vastu kõikjal ning seda kindlasti ka Lõuna-Eestis, märkis Eskelinen.



Postimehele saabunud teadete kohaselt viidi kaks mahajäänud reisijat taksoga Tartu bussijaama, seejärel bussiga Tallinnasse kell 19 väljuvale Stockholmi lennukile.



Osa reisijaid pidid lendama reede hommikul kell seitse Stockholmist edasi Egiptusesse. Selleks ajaks ei pruugi aga nende pagas Arlanda lennuväljale jõuda.




Tarbijakaitseametniku kommetnaar


Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski-Toomiku sõnul on selliseid juhtumeid Eestis ka mõnel korral varem ette tulnud.



Lennureisijatel on tema kinnitusel olemas eraldi õigused kompensatsioonile, kui nende reis viibib. Samuti peab lennufirma võimaldama neil esimesel võimalusel sihtkohta jõuda.



Kompensatsiooni määramisel võetakse arvesse hilinemise aeg. Turetski-Toomik lisas, et eestlased enamasti ei nurise hilinemise pärast, kuna firma viib nad kindlasti kohale ning annab ka kompensatsiooniks raha.



Kui pagas ei ole saabunud koos lennukiga, tuleks võtta pagasi klienditeenindusest (Luggage Claim) tõend, et pagas pole jõudnud õigeks ajaks. Kohapeal organiseeritakse vajadusel esmased hügieenitarbed või kompenseeritakse nende ost hiljem kuludokumentide alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles