Inimesed reisisid Eestis mullu tunduvalt vähem

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Pullerits.

Statistikaameti andmetel ööbis eelmisel aastal Eesti majutusettevõtetes ligi 770 000 siseturisti, mida on 19 protsenti vähem kui 2008. aastal.


EASi turismiarenduskeskuse teatel siseturistide arv küll langes, samas jäid siseturistid endiselt majutusettevõtete suurimaks kliendigrupiks.



EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul oli siseturismi vähenemine majanduskeskkonda arvestades prognoositav.



«Kõigis Baltimaades vähenes mullu siseturism tunduvalt rohkem kui välisturism ning see oli ka ootuspärane, sest buumi ajal kasvasid sisereisid märkimisväärselt ning mingi seisak või langus pidi paratamatult tulema,» ütles ta.



Tänu majanduskasvule said inimesed Mutso sõnul kulutada rohkem isiklikele lühipuhkustele näiteks spaades ning asutused seminaridele ja firmaüritustele, kuid majanduslanguse tulles kärbiti esmalt just kulutusi meelelahutusele.



Samas näitavad kaudsed andmed, et siseturism tervikuna on jätkuvalt populaarne ja eelkõige vähenes just tasulise majutuse kasutamine.


Mutso usub, et tänu üldisele optimistlikumale hoiakule tuleb tänavune aasta ka Eesti siseturismile positiivsem.



«Mulle tundub, et inimeste hoiakud on muutunud optimistlikumaks ning tasapisi julgetakse endale ka väheke meelelahutust lubada,» avaldas Mutso lootust.



Ta lisas, et ka siinsed turismiettevõtjad pingutavad klientide nimel senisest rohkem, muutes oma teenuseid atraktiivsemaks ja tehes mitmeid eripakkumisi.



Eesti elanike ööbimised vähenesid 2009. aastal kõigis maakondades peale Lääne- ja Tartumaa.



Arvuliselt suurim oli langus Tallinnas (-71 247 võrra ehk 25 protsenti), kuid siseturism vähenes tunduvalt ka Tartus, Pärnus, Harju, Saare ja Valga maakonnas.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles