Enn Pant annab Tallinkis teatepulga üle

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinkist regiooni suurima laevafirma teinud Enn Pant leiab, et tal on varsti aeg teatepulk üle anda.
Tallinkist regiooni suurima laevafirma teinud Enn Pant leiab, et tal on varsti aeg teatepulk üle anda. Foto: Toomas Huik

Juba 1996. aastast Tallinki juhtinud Enn Pant teatas eile, et lahkub järgmisel sügisel laevafirma juhi kohalt, kui ettevõte jõuab kasumisse. Analüütikute hinnangul on see täiesti tõenäoline.



Pant tuli avaldusega välja eile toimunud aktsionäride koosolekul, avaldades samas lootust, et kui ta juhi kohalt lahkub, valitakse ta nõukogusse. Lahkumise eelduseks on Pandi sõnul see, et firma jõuab järgmisel majandusaastal kasumisse.



«LHV Panga prognooside kohaselt lõpetab Tallink nii käesoleva kui ka järgmise majandusaasta kasumis. Seda teesi toetavad tugevad reisijatenumbrid, tasapisi taastuvad kaubaveo mahud ning eeldus, et majanduse taastudes hakkavad reisijate pardakulutused kiiremini kasvama,» kommenteeris võimalust kasumisse jõuda panga analüütik Sten Pisang.



Tema sõnul ei avalda Pandi lahkumine ettevõttele suurt mõju. «Võttes arvesse, et tõenäoliselt valitakse Enn Pant nõukogusse, jääb ta ettevõtte käekäiku siiski ka edaspidi teatud määral suunama oma kogemusega,» märkis Pisang.



Analüütik lisas, et Pant on Tallinkit pikka aega ja edukalt juhtinud, kuid kuna agressiivse kasvu periood on praegu läbi, on seega sobiv aeg teatepulk üle anda.



Pandi suurimateks saavutusteks pidas Pisang nii Silja Line’i ülevõtmist kui ka laevapargi uuendamist, mille tulemusel on Tallinkist saanud regiooni suurim ja uusima laevastikuga laevafirma. «Uuelt juhilt ootaks järgmistel aastatel äri kindlustamist ning stabiilsemat juhtimist,» lisas Pisang.



Tõenäoline uus juht, praegune laevakompanii asejuht Andres Hunt jäi Pandi võimalikku lahkumist ja tema koha ülevõtmist kommenteerides tagasihoidlikuks.



Ta märkis vaid, et sihi firma kasumisse viia on ettevõte endale võtnud ja selle nimel juhatus ka töötab. «Ei tahaks hakata spekuleerima asjade üle, mis pole veel toimunud,» sõnas ta.



Enn Pant ise ning firma ülejäänud juhtkond hoidis eile oma tavapärasest käitumisviisist kinni ega lausunud sõnagi juhi lahkumise kohta.



Kunagine Tallink Grupi juhatuse liige, praegune eraettevõtja Viljar Jaamu märkis, et Pant tunneb firma iga laeva igat kruvi, kuid võimalus, et Hunt tegevuse üle võtab, ei tule firmale kahjuks. «Nõukogust saab ka [firma asjadega] tegeleda, aga ma usun, et Tallinki arendamine on ka piisavalt koormav olnud,» sõnas ta.



Pärast suurenenud amortisatsiooni- ja vähenenud intressikulusid oli Tallinki 2009/2010. majandusaasta auditeerimata kahjum esimeses kvartalis 18,6 miljonit krooni.



Müügitulu oli 2,8 miljardit krooni, mis on 6,4 protsenti väiksem võrreldes eelmise majandusaasta esimese kvartaliga, teatas firma hiljuti börsile. Aruande järgi oli müügitulude vähenemine mõjutatud peamiselt kaubaveomahtude langusest ning väiksemast tulust reisija kohta.



Samas on firma teatel viimase kahe kvartali jooksul olnud märgata reisijate tarbimise üldpildi paranemist kvartalist kvartalisse, mis on annab lootust tulevikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles