ELi uus justiitsvolinik suhtub kehaskanneritesse skepsisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millimeeterlaine ehk kehaskanneri tehtud pilt Suurbritannias Manchesteri lennujaamas.
Millimeeterlaine ehk kehaskanneri tehtud pilt Suurbritannias Manchesteri lennujaamas. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjoni õigusvolinikuks määratud Viviane Reding väljendas täna kahtlust, kas kehaskannerid on Detroidi nurjunud terrorirünnaku järel parim lahendus lennujaamade turvaprobleemidele.


«Pole miskit, mis on sajaprotsendiliselt turvaline ja ka skannerid ei ole imerohi,» ütles luksemburglane Reding AFP teatel Brüsselis Euroopa Parlamendi liikmete küsimustele vastates. Tema sõnul peab lõhkeainete tuvastamiseks leidma muu mooduse, mis ei oleks nii pealetükkiv ja inimeste privaatsust ei rikuks.

Mitmed Euroopa riigid, teiste seas Suurbritannia ja Holland on teatanud, et võtavad kehaskannerid kasutusele, kuid Europa Komisjon on teatanud, et vaatamata USA survele peab enne röntgenmasinate rakendamist uurima nende tõhusust ja mõju tervisele.

Praegu on iga liikmesriigi enda otsustada, kas skannereid kasutada või mitte.

«Vajadusega turvalisuse järele ei saa õigustada privaatsuse rikkumist. Meie kodanikud ei ole lihtsalt objektid, vaid nad on inimesed,» ütles Reding. «Meid ei tohiks kunagi (tegudele) ajendada hirm, vaid väärtused, millel ühendus põhineb.»

Voliniku arvates peaksid reisijad skannereid kasutama vaid vabatahtlikult ning rõhutas, et neist tehtud fotod tuleb kohe hävitada.

Skannerite küsimust arutab EL edasi mitteametlikul kõnelustel Toledos Hispaanias 21.-22. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles