ELi maad nääklevad kehaskännerite vajaduse üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchesteri lennujaama töötaja kehaskänneri abil tehtud fotot uurimas.
Manchesteri lennujaama töötaja kehaskänneri abil tehtud fotot uurimas. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Suurbritannia ja Holland on USA palvel oma lennujaamades juba võtnud kasutusele keha läbivalgustavad röntgenkaamerad ehk nn kehaskännerid, peavad mitmed ELi liikmesriigid nende kasutuselevõttu ülepingutatuks, kirjutab AFP.


Ühendriigid nõuavad pärast 25. detsembri Detroidi nurjunud terrorirünnakut USAsse lende korraldavatelt ELi lennujaamadelt rangemaid turvameetmeid.

Täna kogunesid Brüsselis ELi lennunduseksperdid ning kohtumise järel teatasid vähemalt Hispaania ja Belgia, et suhtuvad kehaskänneritesse skeptiliselt, öeldes, et praegused turvameetmed Euroopa lennujaamades on piisavad.

Prantsusmaa ja Saksamaa ei ole masinate kasutamist veel otsustanud, kuid ei ole seda välistanud.

ELi eesistuja Hispaania teatas täna, et ühenduse eesmärk on küsimuses ühine seisukoht kujundada. Seni on iga liikmesriik saanud skännerite kasutamise üle ise otsustada.

«Euroopa jaoks on parem omada ühist seisukohta, sest pole mõtet, et eurooplased reisivad Londonist Madridi ja tagasi ning peavad läbima eri tüüpi kontrolli,» ütles Hispaania transpordiminister Jose Blanco. «Me ei peaks kiirustama, vaid tegema kaalutletud otsuse.»

Ta lisas, et Euroopas pole üksmeelt isegi selle osas, kas kehaskännerid oleksid Umar Farouk Abdulmutallabi aluspükstes sisaldunud lõhkeaine avastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles