Pühadeaeg teeb sõiduplaanide suhtes ettevaatlikuks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussipeatus. Pilt on illustratiivne.
Bussipeatus. Pilt on illustratiivne. Foto: Tiit Reinberg

Eesti suurim reisiplaneerija peatus.ee on pühadeaegsed sõiduplaanimuudatused välja küsinud maakondadelt, kuid sajaprotsendilist garantiid info õigsuse osas üle Eesti ei juleta anda.

«Oleme üles pannud kogu info, mis me maakondadest teada oleme saanud,» kinnitas maanteeameti ühisranspordi osakonna juhataja Ingmar Roos, kes juhib maanteeameti loodud esimese üleriigilise reisiplaneerimisportaali peatus.ee haldamist.

Niisiis peaks ka kõik pühadeaegsed sõiduplaanimuudatused portaalis kajastuma. «Ühistranspordi info, mis maakonna kodulehel on, peaks ka meil olemas olema,» kinnitas Roos. Peatus.ee baseerub tema sõnul Eesti riiklikul ühistranspordiregistril, kus on olemas kõik käigusolevad bussiliinid. Kohustus tagada edastatav info õigsus lasub veo korraldajal.

Roos pani südamele, et kui inimene avastab peatus.ee portaali sõiduplaanides vea, tuleks sellest kindlasti teada anda. Ta lisas, et väga väga lühkese etteteatamisajaga sõiduplaanimuudatuste osas nagu näiteks praami hilinemine jääolude tõttu, on parim allikas ikkagi teenusepakkuja ise.

Roosi sõnul külastab septembris avatud peatus.ee portaali igapäevaselt umbes 1500 inimest, nädalavahetustel veelgi rohkem. «Inimesed on portaali suhteliselt hästi omaks võtnud,» nentis Roos.

Tema sõnul on inimestelt tulnud ka palju tagasisidet nii vigade kui arendusideede osas. On avastatud näiteks, et mõni peatus on kaardil valesse kohta märgitud või puudu.

Suurim ja keerulisim plaan, mis maanteeametil portaaliga on, on idee lisada info piletihindade kohta. «See oleks oluline lisaväärtus, kui inimesed saaksid reisi planeerimisel kalkuleerida, kui palju see maksma läheb,» ütles Roos. Kuna aga tegu on väga suure infohulga ja keerulise ülesandega, ei julenud ta lubada, millal võiks piletiinfo portaali ilmuda. Roos pidas võimalikuks ka seda, et tulevikus on võimalik peatus.ee-st edasi liikuda pileti ostmise võimaluse juurde.

«Meie kaugem eesmärk on tuua ühsitransporti kasutama ka need inimesed, kes seda seni võib-olla teinud ei ole, näidates selleks ära võimalused,» ütles Roos.

Maanteeameti, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, piirkondlike ühistranspordikeskuste, maavalitsuste ja linnavalitsuste koostöös sündinud peatus.ee on Eesti esimene üleriigiline reisiplaneerija, mis koondab esmakordselt peaaegu kõik eestisisesed sõiduplaani alusel sõitvad ühistranspordiliinid ning võimaldab planeerida reisi nii peatusest peatusesse kui ka ühest geograafilisest punktist teise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles