Kas Stonehenge või Carhenge?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carhenge
Carhenge Foto: wikpedia.org

Reisilehekülg Lonely Planet soovitab kuulsast monoliitehitisest Stonehenge`ist tüdinenutele alternatiivset varianti Carhenge`i.

Iidne kiltkivist Stonehenge asub Suurbritannias, kuid tema tänapäevasem variant Carhenge USAs Nebraska osariigis Alliance`i linna lähedal.

Carhenge on selle looja Jim Reindersi sõnul Stonehenge`i humoorikas variant.

Carhenge`i puhul on 38 USA vintage autot tõstetud üksteisele nii, et üldmulje oleks Stonehenge´i sarnane. Kogu monument on kaetud halli värviga. Autoderingi raadius on 29 meetrit.

Carhenge`i on «maetud» kolm välismaist masinat, mille kohta on tekst: «Siin asuvad kolme välismaise auto jäänused. Need olid kasutusel siis, kui USA autopealinne Detroit magas. Nüüd on Detroit ärkvel».

Carhenge püstitati 1987. aastal ja avati suvisel pööripäeval. 

Stonehenge on maailma suurimaid megaliitehitisi. Lõuna-Inglismaal Wiltshire`is asuv eelajalooline sinistest kiltkividest ehitis on rajatud mitmes järgus 3000 – 1500 eKr.  Rajatise elementide abil määrati taevakehade suundi,  loendati päevi ja teisi kalendriühikuid, oletatavalt ennustati ka kuuvarjutusi. Stonehenge oli ringikujuline ja teda ümbritses vallikraav koos 56 süvendi ehk niinimetatud Aubrey aukudega.

Esimesena on püstitatud Kannakivi, mis asub monumendi sissepääsu juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles