UNESCO ähvardab Istanbuli maailmapärandi nimekirjast välja arvata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO ähvardab Istanbuli maailmapärandi nimekirjast välja arvata
UNESCO ähvardab Istanbuli maailmapärandi nimekirjast välja arvata Foto: Wikipedia.org

ÜRO Hariduse, Teaduse ja Kultuuri Organisatsioon UNESCO ähvardab Türgi iidse linna Istanbuli maailmapärandi nimekirjas välja arvata.

Põhjuseks see, et asjatundjate sõnul on linna arhitektuuriväärtuslike ehitiste restaureerimisel nende kvaliteeti ja üldmuljet kahjustatud, kirjutab AFP.

Istanbul on järgmisel aastal Euroopa üks kultuuripealinnadest. Selle tõttu käivitati laiaulatuslikud restaureerimisprojektid, mis haaravad ka kuulsa Hagia Sophia kiriku ning linnamüürid.

Asjatundjate sõnul on türklased nii mõnegi ehitise juba ära rikkuda jõudnud. Nüüd pidavat Istanbuli linnamüür meenutama ühe enam Hollywoodi muinasjutufilmides nähtavat.

UNESCO selgitas, et kui Türgi ka edaspidi ei pea kinni rahvusvaheliselt kehtestatud restaureerimismeetoditest ja reeglitest, siis arvatakse linn  pärandi hulgast välja.

Järgmise aasta kultuuripealinnas Istanbulis leiab aset üle 400 kultuurisündmuse  ja –ürituse. Näiteks Bütsantsi aega tutvustav laiaulatuslik näitus ja U2 kontsert.

Istanbuli kõrval on 2010. aasta Euroopa kultuuripealinnadeks Saksamaa Essen ja Ungari Pécs.

2011. aasta Euroopa kultuuripealinnadeks on Soome Turu ja Eesti pealinn Tallinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles