Finnairi pilootide streik peatab liinilennud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finnairi reisilennuk.
Finnairi reisilennuk. Foto: Peeter Langovits.

Finnairi pilootide streik peatab ööl vastu esmaspäeva liinilennud, teatas Soome Tsiviillendurite Liit, lükates tagasi riikliku lepitaja Esa Lonkka lepituspakkumise.

Lonkka lootis laupäeval vaidluspoolte vastuseid väljapakutud kokkuleppele, kuna aga piloodid selle tagasi lükkasid, algab pühapäeva ööl vastu esmaspäeva streik, mis läheb Finnairile maksma 2,5 kuni 5 miljonit eurot päevas.

Osa lende jätab Finnair ära juba pühapäeval. Tühistatakse kõik Helsingist väljuvad kauglennud ning sellised Euroopa ja siseliinide lennud, kus lennuk peaks ööseks sihtkohta jääma.

Esmaspäeval, kui ära jäävad kõik liinilennud, puudutab see umbkaudu 20 000 reisijat. Puhkuselende püütakse siiski jätkata teiste firmade lennukitega.

Ära ei jää need Finnairi kaudu müüdud lennud, mille sooritajaks on mõni teine lennufirma.

Tühistatud lendude nimekirja ja muud informatsiooni streigi mõjust klientidele leiab aadressilt www.finnair.fi/info.

Pilootide ja tööandjate tüli põhjuseks on välistööjõu kasutamine, palkades olevat lendurite sõnul juba kokku lepitud.

Tsiviillendurite liidu pressiesindaja Kristian Rintala ütles, et liit ei saa anda tööandjatele vaba voli kasutada teiste firmade tööjõudu olukorras, kus suur osa oma pilootidest on sundpuhkusele saadetud.

Finnairi piloodid on seni streikinud vaid üks kord - 1970. aastate keskel ja siis kestis tööseisak kaks tundi.

2008. aastal keeldus Finnairi personal palgakärbetest, mis tõi kaasa 500 töökoha koondamise. Sel aastal koondas Finnair veel 200 töötajat.

Finnair kuulub 56 protsendi ulatuses valitsusele. Firma 63 lennukit lendavad 50 sihtkohta. Möödunud aastal teenindas Finnair 8,3 miljonit reisijat ehk neli protsenti vähem kui 2007. aastal.

Finnairi kahjum juulist septembrini ulatus 28 miljoni euroni.

Rahvusvaheline Lennutranspordi Assotsiatsioon prognoosib, et lennufirmade kogukahjum küünib sel aastal 7,5 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles