Siseturismi kehv seis kisub Tartu külastusnumbreid alla

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevatel andmetel on Tartut külastavate välisturistide arv langenud vähem kui siseturistide hulk. Pildil Tartu reaekoda.
Erinevatel andmetel on Tartut külastavate välisturistide arv langenud vähem kui siseturistide hulk. Pildil Tartu reaekoda. Foto: Risto Mets

Tartu majutusettevõtetest otsis tänavu üheksa kuu jooksul peavarju 16 protsenti vähem inimesi kui mullu. Kui välisturiste saabus hotellide andmetel Tartusse vähem 9,3 protsenti, siis siseturismi languseks võib hinnata 22,4 protsenti.


Kui selle aasta teises kvartalis langustrend pidurdus ning oli esimese kvartali näitajast viie protsendi võrra väiksem, siis kolmas kvartal tõi kaasa kaheksa protsendi võrra suurema languse kui eelnevas kvartalis, edastas Tartu pressiteenistus.



Linnavalitsuse teatel peatus selle aasta üheksa kuu jooksul Tartu majutusettevõtetes kokku 101 799 inimest, kellest 47protsenti olid siseturistid ning 53 protsenti välisturistid.



«Majanduslanguse mõju eestimaalaste reisikäitumisele on viinud Tartu tagasi aastasse 2006, kus väliskülastajate arv ületas eestimaalastest külastajate arvu. Vahepealsed head aastad kasvatasid ennaktempos siseturistide arvu, mis nüüd ka ennaktempos langeb,» leidis abilinnapea Karin Jaanson.



Ööbimiste arv Tartu majutusasutustes langes esimese kolme kvartaliga eelmise aasta sama ajaga võrreldes 19,4 protsenti. Tartus keskmiselt viibitud aeg lühenes 1,69 öölt 1,63 ööni.



Kõige enam saabus Tartusse tänavu esimesel poolaastal välisturiste Soomest (23 160), Saksamaalt (6975), Lätist (3891), Rootsist (2727) ja Venemaalt (2515).



OÜ Positium kogutud mobiilipositsioneerimise andmete järgi ei ole olukord võrreldes eelmise aastaga siiski nii hull. Tartut külastanud välisturistide hulk on üheksa kuuga vähenenud kolm protsenti.



Kokku külastas Tartut kolme kvartali vältel ligi 220 000 välismaalast. Neist ööbis Tartu majutusasutustes 25 protsenti. Ülejäänud peatusid Tartus ainult ühe päeva.



Ühepäevaste külastajate hulgas on kõige enam kasvanud itaallaste (61%), sakslaste (18%) ja poolakate (16%) arv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles