Eesti alpinistid tähistavad 180 aasta möödumist Ararati vallutamisest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ararati mäe vallutamise 180. aastapäeva tähistamine.
Ararati mäe vallutamise 180. aastapäeva tähistamine. Foto: Jaan Künnap

Eesti suursaadik Türgis Aivo Orav, Tartu Ülikooli rektor Alar Karis ja Ağrı maavanem Mehmet Çetin avasid 4. oktoobril Ishak Paşa kindluses Ararati mäe jalamil Ağrı maakonnas Ida-Türgis näituse, millega tähistatakse Ararati mäe esmavallutuse 180. aastapäeva.

9. oktoobril 1829. aastal tõusis esimese inimesena legendaarse Ararati mäe tippu Johann Jakob Friedrich Wilhelm Parrot (1792-1841), Tartu Ülikooli füüsikaprofessor ja hilisem rektor, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Suursaadik Aivo Orav avaldas rahulolu Eesti ja Türgi vaheliste heade suhete üle ja lisas, et Ishak Paşa kindluses avatud näitus toob alaliselt Türki killukese Eestit ning annab ka eestlastele hea põhjuse avastada Türgi looduskauneid paiku.

Alar Karis tõi esile Parroti Ararati vallutuse tähtsust tolleaegse Euroopa akadeemilistes ringkondades.

Ağrı maavanem avaldas tänu Eesti saatkonnale Türgis ja kõigile näituse valmimisele kaasaaidanud asutustele ja isikutele.

Näituse koostas teadusajaloo uurija Erki Tammiksaar Tartu Ülikoolist ning selle valmimisele aitasid kaasa välisministeerium, Tartu Ülikooli ajaloo muuseum, Ağrı provintsi kultuuri- ja turismidirektoraat ning paljud teised.

5. oktoobri hommikul algas mägimatkajate ühine tõus Araratile, milles osalevad matkaliidu ja Jaan Künnapi alpinismiklubi liikmed. Koos eestlastega osalevad ühistõusul mägironijad Türgist, Iraanist, Kreekast, Poolast ja Venemaalt, kokku ligikaudu 60 alpinisti. Tippujõudmine on planeeritud 9. oktoobrile, ehk täpselt 180 aastat pärast esmavallutust.

Parroti ajaloolisest mäkketõusust valmib dokumentaalfilm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles