EÜL otsib tudengite sõidusoodustuste murele riiklikku lahendust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) saatis bussifirma Sebe soodustuste süsteemi muudatusega üles kerkinud probleemide lahendamiseks pöördumise majandus- ja kommunikatsiooniministrile.


Kirjas Juhan Partsile rõhutatakse, et tekkinud vastasseis tudengite ja bussifirmade vahel on riigipoolse tegevusetuse tulemus ning sõidusoodustused tudengitele peavad olema riiklikult garanteeritud.

Ainult nii saab EÜLi hinnangul välistada selle, et bussifirmad kohtlevad õppureid ebavõrdselt ea või muude näitajate alusel.

Nimelt muutis AS Sebe 5. septembrist sõidusoodustused vanusepõhiseks, mis ühelt poolt laiendas soodustuse saajate ringi, teiselt poolt jättis neist aga ilma üle 26-aastased õppurid ja alla 60-aastased õpetajad, kes varem said ISIC- või ITIC-kaardi esitamisel madalama hinnaga sõita.

Lisaks ministeeriumile pöördus EÜL suuremate maakondadevaheliste bussioperaatorite poole palvega tagada kuni riikliku lahenduse saavutamiseni üliõpilastele sõltumata nende vanusest 50-protsendiline sõidusoodustus.

EÜLi pöördumised on jätk Tartu Teoloogia Akadeemia üliõpilasesinduse üleskutsele boikoteerida ASi Sebe teenuseid seni, kuni ei taastata sõidusoodustusi ka üle 26-aastastele õppuritele.

EÜLi sotsiaalpoliitika nõunik Hanna-Stella Haaristo sõnul on tekkinud olukord kahetsusväärne. «Sõidusoodustuse probleeme eiranud valitsus on suunanud küsimuse lahendamise EÜLi õlule. Haridusele regionaalselt tasakaalustatud ja soodsa ligipääsu tagamine peaks olema riigi teadliku tegevuse osa, mitte õppurite mure,» märgis ta.

EÜLi häirib ka bussifirmade valikuline tudengisoodustuse pakkumine, kus ei lähtuta õppimisest kui sellisest, vaid ka vanusest või mõne pangakaardi olemasolust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles