Lennureisijat ohustab tromboos

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Aastas sureb lennureisi ajal tekkinud trombi tõttu umbes 20 000 inimest maailmas ning Ida-Tallinna Keskhaigla sisehaiguste osakonna juht Kai Sukles soovitas üle kaheksatunnise lennu puhul vahekäigus harjutusi teha.


Suklese sõnul on lennutromboosi korral tegemist trombiga, mis tekib alajäseme veenides, kui pikka aega paigal istuda: veri voolab südame suunas aeglaselt ja verevoolu takistuse tulemus on tromb, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Eluohtlikuks muutub see siis, kui tükk liigub jalaveenist edasi kopsu. Suklese sõnul aktiviseerub tromb tavaliselt nädal kuni kuu pärast lendu, kuid 70 protsendil juhtudest ei anna see haigus endast märkugi.

Kuigi lennukis on lisaks sundasendile ka vere hüübimissüsteemi käivitav ja trombi tekkeriski suurendav õhurõhk, võib tromboos ohustada ka lihtsalt pikka aega sundasendis töötajaid - näiteks vajas Suklese sõnul ükskord arstide abi 36-aastane trollijuht, kes sai veenitromboosi.

Trombi jalgades näitab ultraheli, kopsudesse liikunud tükki kompuutertomograaf - kellel on pärast lennureisi kahtlusi (jalg paistes, raske hingata või veriköha), neid uuritakse erakorraliselt esimesel võimalusel ja trombi aitab lõhestada spetsiaalne ravi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles