Sünnipäevalised pettusid Iloni imedemaas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilon Wiklandi teemapark, Iloni imedemaa
Ilon Wiklandi teemapark, Iloni imedemaa Foto: Mihkel Maripuu

Poja sünnipäevapidu Iloni imedemaal tähistanud Ilona Gassmanni sõnul oli terve külastus täis ebameeldivaid kogemusi, alates kõrgest piletihinnast kuni töötajate ebaprofessionaalse suhtumiseni. Läänemaa muuseumi juht polnud kriitikaga nõus ja pidas peamiseks nurina põhjuseks kehva vihmast ilma.

1. augustil poja 7-aastaseks saamise puhul koos sünnipäevalistega Iloni imedemaad külastanud Gassmann kaebas, et sai esimese ebameeldiva kogemuse juba kassas, kus kassapidaja ei lubanud tal peopaiga valikuks teemapargile tasuta pilku peale visata, vaid nõudis tavapääsme raha. Õnneks sattus ligiduses olema imedemaa juhataja Marika Roosi, kes talle lahkelt kohta tasuta näitas.

Sünnipäevalistega koos pettuti järjest pea kõiges, mida imedemaa pakkus: lühinäidend olevat olnud äärmiselt ebaprofessionaalne ja arusaamatu ka lastele, lubatud ülevaatlik ekskursioon galeriis osutus vaid Ilon Wiklandi eluloo lühikirjelduseks, mille ajal töötaja oli korduvalt kasutanud väljendeid «seda ma ei mäleta» ja «seda ma ei tea».

«Väljusime nõutuna saalist ja otsustasime poistega minna õue karkudega kõndimist ja kadaga laskmist proovima. Iseenda aruga see meil välja ei tulnud ja juhataja Marika lubadus ei pidanud ka paika - kõigi nende tundide jooksul ei olnud hoovi peal kedagi, kes oleks meie või ka teisi lapsi juhendanud, õpetanud või lihtsalt olemas olnud,» oli Gassmann pahane.

Samuti ei toimunud Mattiase majas programmis lubatud maski valmistamist ega üldse mitte midagi. Lõpuks saadi teises majas proovida kivimaalimist, kuid sedagi ilma korrektse juhendamiseta.

«Proovimata jäid vanade mängude mängimine, nagu rattavitsa veeretamine, kriket või hobuseraua heitmine. Ei olnud lihtsalt kedagi, kes oleks lastega tegelenud ja nende mängude mängimist juhendanud. Käsitöökojas kada valmistamisest või mõnest raamatutegelasest kujukese tegemisest rääkimata. Samas on kõigi nende tegevustega tegelemise võimalikkus kirjas Iloni imedemaa reklaamtekstides,» kirjutas Gassmann oma pretensioonis.

Külastuse nurjas vihmane ilm

Läänemaa muuseumi direktor Rea Raus, kes on ise Iloni teemapargi kontseptsiooni väljatöötamise juures olnud, polnud kogu kriitikaga nõus.

Tema sõnul algas ilmselt kogu probleemidejada sellest, et 1. augustil oli äärmiselt halb ilm - kogu päeva valas vihma kui oavarrest. «Ilmselt rikkus see külastaja tuju ja siis oli ta kõige suhtes kriitilisem.»

Rausi sõnul suhtus ta Gassmanni protesti tõsiselt, korjas imedemaa töötajad kokku ja arutas probleemid läbi. «Töötajate nägemus sellest päevast oli teistsugune. Mina isiklikult sain sellest kirjast küll paar asjalikku märkust - näiteks lubas koduleht tõesti veidi eksitavalt ekskursiooni alates galeriist, kuid tegelikult on see Ilon Wiklandi isikut ja loomingut tutvustav ülevaade galeriis. See sai kodulehel parandatud,» sõnas Raus.

«Oli selle suve üks tugevamatest sadudest, seetõttu käis teemapargi põhitegevus käsitöökojas, et grupid ei peaks läbi saju rändama ühest majast teise,» põhjendas Raus, miks Mattiase majas programmi ei olnud.

Lühinäidendid on tema sõnul 10-15 minutit kestvad sketšid, mille eesmärk ei olegi pakkuda professionaalset teatrielamust, vaid jagada päev pooleks ja anda tegevuste vahele natuke elevust. «Meil pole võimalik palgata professionaalseid näitlejaid, seetõttu näitlevad meie oma töötajad, aga lastele on need alati meeldinud. Tulevikus plaanime neisse ka rohkem lapsi kaasata,» rääkis Raus.

«Sama päeva kohta on meie külalisteraamatus mitu positiivset tagasisidet nende samade inimeste ja tegevuste kohta, mille peale Gassmann kaebas,» märkis direktor. 

Lapsi ei alahinnata

Ta polnud mingil juhul nõus Gassmanni kriitikaga, et imedemaal alahinnatakse lapsi. «Mitte grammigi! Terve teemakeskuse kontseptsioon on see, et me ei too siia mingeid Hiina mänguasju, vaid kõik on täispuidust, toimub prahi taaskasutus, tähelepanu osutatakse laste tervisele, keskkonnale ja tugevatele pereväärtustele,» kinnitas Raus.

Tema sõnul on iga märkus teretulnud, sest loomulikult tulevad esimestel töökuudel välja kitsaskohad, millele ei ole ennetavalt mõeldud.

«Ma võtan väga tõsiselt külastaja pretensiooni, aga tahan olla aus ka oma töötajate suhtes, kes teevad oma tööd pühendunult, vajadusel ka ületunde,» lausus ta.

Rausi sõnul on see 1 juulil avatud Iloni imedemaa esimene negatiivne tagasiside. «Paar korda kuulsime esimesel nädalal nurinat kõrge piletihinna kohta,» lisas ta siiski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles