Suitsetajate paradiis Türgis sai lõpu

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters

Väide «suitsetab nagu türklane» on varsti minevik, sest pühapäeval kehtestasid Türgi võimud sigaretikeelu kõigis avalikes ruumides, kaasa arvatud baarid, restoranid ja kohvikud.



Türgis, kus suitsetatakse 17 miljonit pakki sigarette päevas, tehti suitsuvabaduse revolutsioon hoolimata baari- ja kohvikuomanike protestikisast, et uue seadus tagajärjel läheb nende äri vett vedama.

«95 protsenti inimestest, kes kohvikutes käivad, on suitsetajad. Keeld sunniks asutusi ükshaaval uksi sulgema,» kurtis kohvikuliidu esimees Huseyin Menekse, kelle sõnul kannatab keelu tõttu 70 000 ettevõtet.

Islamimeelse peaministri Recep Tayyip Erdogani eestvõttel laienes pühapäeval riigis suitsukeeld protestist hoolimata. Keelu alla kuulusid juba varem kontorid, ühistransport ja kaubanduskeskused.

Valitsuse hinnangul sureb suitsetamise tagajärjel enam kui 100 000 türklast aastas ja ekspertide sõnul on eelmised piirangud juba aidanud suitsetajate arvu seitsme protsendi võrra kärpida.

Jumalakartlik Erdogan ise ei suitseta ja ei luba ka teistel enda läheduses suitsetada, konfiskeerides neilt suitsupakke ja nõudes lubadusi, et nad suitsetamise maha jätavad, väitis anonüümne riigitööline uudisteagentuurile AP.

Uue seaduse kohaselt võib keelupiirkonnas suitsetamise eest saada trahvi 69 Türgi liiri (umbes 460 krooni) ja suitsukonide mahaviskamise eest 25 liiri (180 krooni) trahvi. Baariomanik, kes keeldu ei jõusta, võib saada trahvi, mille suurus on Eesti rahas üle 35 000 krooni.

Pühapäeval kontrollis Türgis 4500-pealine meeskond, et söögi- ja joogikohad ikka uut seadust täidaksid.

Suitsetajad kaotavad positsioone ka mujal. Euroopa suurim suitsuarmastajate riik Kreeka, kus meestest suitsetab 63,6 protsenti ja naistest 39,8 protsenti, kiitis samuti juuli alguses heaks karmima suitsukeelu, mis keelab suitsetamise haiglates, koolides, sõidukites ja paljudes avalikes kohtades.

Kreeka tervishoiuministeerium kulutab aastas üle kahe miljardi euro (üle 30 miljardi krooni) suitsetamise tagajärjel tekkinud haiguste raviks.

WHO andmetel toodetakse maailmas ligikaudu 5,5 triljonit sigaretti aastas ja 2000. aastal oli suitsetajaid 1,22 miljardit. Tubaka suitsetamine põhjustab ligikaudu 5,4 miljonit surma aastas.

Suitsetajaid on arenenud riikides tunduvalt vähemaks jäänud, näiteks langes USAs suitsetajate hulk 42 protsendilt 1965. aastal 20,8 protsendile 2006. aastal. See on agressiivse kampaania tulemus.

Hiinas aga, kus kaheksa protsenti riigi sissetulekust tuleb tubakamüügist, toetavad kohalikud omavalitsused suitsetamist ostukvootidega.

Suits maailmas
Suitsetajate protsent rahvastikust

• Türgi – mehed 51,6%, naised 19,2%
• Venemaa – mehed 70,1%, naised 26,5%
• USA – mehed 26,3%, naised 21,5%
• Eesti – mehed 49,9%, naised 27,5%
• Hiina – mehed 59,5%, naised 3,7%
Allikas: WHO 2008

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles