Tallinna lennujaamas hakkab reisijaid teenindama automaatne piirikontrollisüsteem

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automaatne piirikontrollisüsteem Tallinna lennujaamas
Automaatne piirikontrollisüsteem Tallinna lennujaamas Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Homsest on Tallinna lennujaamas avatud täisautomatiseeritud piirikontrollisüsteem, mis hakkab kiirendama ning hõlbustama väljaspool Schengeni piirialale reisijate piiriületamist.

Täisautomaatne piiriületussüsteem koosneb kahest autmaatväravast ning kuuest registreerimiskioskist. Süsteem juhendab reisijat eesti ja inglise keeles, kohapeal aitavad uue aparaadiga harjuda ka Tallinna piiripunkti piirivalvurid.

«Automaatne süsteem kiirendab piiriületust ja vähendab järjekordade tekkimise võimalust,» ütles Põhja prefektuuri Tallinna piiripunkti juht Raavo Järva. Tema kinnitusel on sarnased süsteemid mujal maailmas end hästi õigustanud. Soovijaile jääb Järva sõnul siiski võimalus ületada piir tavapärasel moel.

Automaatset piirikontrolli saavad kasutada vaid biomeetrilise passiga reisijad, kes on vähemalt 15-aastased Euroopa Liidu, Euroopa Majandusühenduse või Schengeni leppe riigi kodanikud.

«Lennureisimine on 21. sajandil muutunud oluliselt odavamaks, kuid üha uute reeglite, protseduuride ja turvanõuete tõttu ka stressirohkemaks. Lennujaam reegleid muuta ei saa, kuid kui tahame olla hubane lennujaam, peab nende täitmine olema reisijale nii kiire ja mugav kui võimalik,» selgitas Tallinna lennujaama terminaliteenuste osakonna juhataja Asko Kivinuk. «Just seda eesmärki täidavad ka meie uued automaatsed piirikontrolli seadmed, mille abiga käib piiriületus mõnekümne sekundiga.»

Sarnaseid süsteeme kasutavad lähiriikidest Soome ja Norra, lähiajal kavatsevad selle kasutusele võtta ka Taani ja Läti.

Eestis algas automaatse süsteemi kasutuselevõtmise projekt 2011. aastast. Lisaks Tallinna lennujaamale ning politsei- ja piirivalveametile osalevad projektis siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus ning Portugali ettevõte Vision Box. Kolmveerandi projekti kuludest tasus Välispiiride Fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles