Hansapäevad Novgorodis: Venemaal voolab viin ojadena

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalik rand.
Kohalik rand. Foto: Teet Roosaar

Venemaa üldine hinnatase on veidi madalam kui meil, eriti odav on aga alkohol. Pooleliitriste viinapudelite hinnad algavad poes 30 kroonist, 50 grammi külma viina saab baaris 12 krooniga.


Reede õhtul oli raske leida linnas täiesti kainet inimest, isegi lapsevankritega emad olid pingile suupiste ja joogid laotanud ning kogu pere tegeles ühiselt vaba aja veetmisega.



Olin koos Pärnu abilinnapea Jane Metsa ja volikogu liikme Jüri Lebedeviga Novgorodi kuberneri Sergei Mitini vastuvõtul. See on veel kõvem mees kui Pärnu maavanem Toomas Kivimägi, temalt kutse saamine eeldab kindlat staatust. Mina sattusin vastuvõtule kui Lebedev, Jüri ise oli Jane Metsa saatja.



Laeval peetaval vastuvõtul esinesid maailmameistrid, Loode-Venemaa meistrid jpt tiitlitega pärjatud lauljad, tantsijad ja võimlejad. Viinapitside ja veinipokaalidega ettekandjad saalisid laudade vahet, külmlaua juurde tuli ise minna.



Kõige kiiremini kadusid laudadelt puuviljad, härmas viina varud näisid aga lõputud. Sõnavõtjad kiitsid üksteist linna ja oblasti administratsiooni eduka koostöö eest. Samamoodi “seebitasid” üksteist Venemaa ja rahvusvahelise hansaliikumise esindajad.



Metsa ja Lebedevi sõnul käib see nii igal vastuvõtul, majanduskonverentsil tänati üksteist alguses lausa poolteist tundi.



Tavaline venelane käib baarides ja restoranides, näiteks pioneeri- ja komsomolistiilis trahteris Lenkom. Töötajate jutu järgi meenutavad paljud nostalgiaga nõukogude aega ja nende äriidee ongi sellele üles ehitatud.



Restoranides tantsitakse ja tellitakse näiteks naabrite lauda pudel viina või šampanjat. Viina- ja vahuveinipudelite hinda ma ei tea, ansamblilt laulu tellimine maksvat 500 rubla ehk 166 krooni kaks lugu.



Ohtrale alkoholile vaatamata olid kõik väga sõbralikud ja oskasid viinaga piiri pidada. Meelemõistuse kaotanud inimesi kohtas vähe, võib-olla on see sellest, et linnas on väga palju miilitsa- ja OMONipatrulle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles