Idüll männimetsa hõlmas

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vähem on parem»: stiilset betoonmaja ilmestavad väljast servamata lehiselauad.
«Vähem on parem»: stiilset betoonmaja ilmestavad väljast servamata lehiselauad. Foto: Liis Treimann

Laugjale nõlvale rajatud õdus messiasum Soomes Hyvinkää linnas jääb meelde omanäoliste eramute ja stiilsete õuedega, mille kavandamisel on nii mõnelegi maastikuarhitektile suureks abimeheks olnud emake loodus ise.

Välialade loojaid on inspireerinud  kenad kallakud, graniidilahmakad, kõrged männid, mustikavälud. Uues Metsäkalteva elurajoonis on lisaks huvitava kooslusega pargile rajatud mänguväljak, spordiplats ja väliauditoorium. Lastega perede rõõmuks avataksegi pärast messi Metsäkaltevas lasteaed-algkool, mille hoone on ajutiselt pressitalituse ja teiste asutuste päralt.

Puiduga rüütatud betoon

Messikülastajatele avatud 29 näidiskodu visiitkaardil tutvustavad tulevased asukad oma pere elustiili ja eelistusi. Nõnda on külastajail ehk parem mõista nende valikuid ja aru saada, miks ühed tahavad kivi- või betoon-, teised aga puithoonet või lausa palkmaja. Elamuid on väiksemaid ja suuremaid, alates enam kui 100-ruutmeetrilisest ühekorruselisest ning lõpetades ligi 300-ruutmeetrilise ruumika villaga.

Nagu viimastel aastatel tavaks, on messikodude tellijad, projekteerijad, ehitajad ja sisustajad pannud suurt rõhku energiasäästule ja looduslike materjalide kasutusele, kusjuures igal alal paistavad silma otstarbekad lahendused.

Tänavuse messi üks pilgupüüdjaid on Lammi-Kivitalo maja. Sellesse koliva neljaliikmelise, tervislikke eluviise ja (käsi)tööd armastava perekonna motost «Vähem on rohkem» lähtuti nii eramu ja selle siselahenduse kavandamisel kui ka  maastiku kujundamisel. Arhitekt Juuso Heino projekteeritud lihtsa vormiga betoonmaja fassaad on kaetud servamata lehisest laudisega. Kollakat tooni puit tõmbub aja jooksul halliks, sobitudes siis veelgi paremini ümbritsevaga. Muru asemel katab õue kivimurrust toodud rohmakas tumehall graniidikillustik, mille foonil tõusevad esile puidust astmestikud ja laudtee ning aeda istutatud igihaljad ilupuud.

Ristkülikukujulise põhiplaaniga, 184-ruutmeetrilise hoone alumisel korrusel asuvad avatud köögiga elutuba, seevastu saunakompleks jääb ülemisel korrusel paiknevate magamistubade alla. Maja suurtest akendest saab nautida nii päikesetõusu kui -loojangut, aga ka kauneid loodusvaateid.

Sisustuslemmikud

Messikodudes leidub alati hulgaliselt nupukaid lahendusi. Seekord võib näha rohkesti läbi kahe korruse kõrguvaid elutube, mille köögipoolsesse ossa on seatud pika söögilauaga söömisala, edasi tuleb kamina ja teleriga puhkenurk ning ruumi teine ots on jäetud hobide harrastamiseks – saab nii ise musitseerida kui muusikat kuulata, raamatuid lugeda jne.

Nii mõneski kodus on huvitavalt eksponeeritud maale ja graafikat, samuti fotosid. Maitsekas pildiraam lisab ruumikujundusele väikese plussi.

Enamasti jäävad minimalistlikud köögid tagaplaanile.

Tavapäraselt on messikodude kõige lõbusamad ja värvikülla­semad ruumid lastetoad, mis sisustatud lustakate kardinate ja voodikatetega, vaipade ja kott-toolide ning kirevate mänguasjadega.

Kui igasse majja on seatud suurepärane saun, siis vaid üksikutes elamistes on magamistoa kõrval asuvasse pesuruumi vann paigaldatud. Seega erand kinnitab reeglit – soomlased armastavad saunas leili võtta ja pärast vihtlemist duši alla minna.

Üllatavalt avarad on neis eramutes majapidamisruumid, kus toimub nii pesu pesemine, kuivatamine, triikimine ja õmblemine, lemmikloomahooldus jms. Väga mugav on jalutuskäigult saabunud koera poriseid käppi või mänguväljakult tulnud lapse määrdunud kummikuid otse tagaukse juures puhtaks pesta.

Messil nähtud inspireerivaid lahendusi ja nupukaid ideid esitleb Arter edaspidigi. Kuna oma silm on kuningas, siis tuletame meelde, et elamumess Hyvinkääs kestab 11. augustini. Minge ja vaadake!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles