Ida-Virumaa kümme põnevamat vaatamisväärsust

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ontika pankrannik. Pilt on illustreeriv.
Ontika pankrannik. Pilt on illustreeriv. Foto: Ove Maidla
Tarbija24.ee ja MTÜ Eesti Maaturism reisijuht «Puhkus maal» toovad teieni Eesti maakondade põnevamad vaatamisväärsused ja sihtkohad.

Kohtla kaevanduspark-muuseum

Kohtla kaevanduspark-muuseum asub Kohtla-Nõmmel ja kuni 2001. aastani tegutses samas kohas õlivabrikute juurde loodud Kohtla kaevandus. Selle juures töötas ka unikaalne käsitsisorteerimiskompleks, kus tegeldi põlevkivi rikastamisega. Sorteerimiskompleksi saavad muuseumi külalised oma silmaga näha, lisaks saab seal harrastada ronimist. Talvel on muuseumi territooriumil avatud mäesuusanõlvad ja snowtubingu-rada.

Kaevanduspargi veebileht asub aadressil www.kaevanduspark.ee.

Toila Oru park

Oru park rajati Toilasse eelmisel sajandivahetusel ühe Peterburi kaupmehe suvelossi ümber. 1934. aastal ostsid Eesti töösturid Oru lossi ja pargi ning kinkisid selle riigipeale Konstantin Pätsile suveresidentsiks. Loss hävis Teise maailmasõja käigus. Park on aga alles ja üks Põhja-Eesti liigirikkamaid. Pargis asuvas vanas vaatetornis on Pätsi ja Oru pargi teemaline näitus.

Narva linnus

Narva linnus on Eesti vanimaid ja suurimaid linnuseid moodustades Narva jõe vastaskaldal asuva Ivangorodi kindlusega ainulaadse arhitektuuriansambli Põhja-Euroopas. Külastajatele on avatud linnuse kolm tiiba ja Pika Hermanni torn. Linnuse saalides on näitused Narva linna ajaloost, näha saab kohalike käsitööliste tooteid, tsunftilippe, relvi ja tarbeesemeid.

Lisainfot linnuse kohta: www.narvamuuseum.ee.

Kuremäe nunnaklooster

Kuremäe nunnaklooster valmis 1892. aastal. Seal on kaunis ja rikkaliku sisekujundusega peakirik ja suur park rohkete abihoonete ja väravatorniga. Aias kasvab ka tamm, mille ümbermõõt on üle nelja meetri, usklike hulgas on see tuntud kui püha puu.

Saka-Ontika-Toila pankrannik

Saka-Ontika-Toila pankrannikut peetakse Ida-Virumaa suurimaks vaatamisväärsuseks. Kuni 56 meetrit üle merepinna kõrguva paeastangu servalt avaneb kaunis vaade merele. Pankrannik sobib hästi jalgratta- ja jalgsimatkajatele.

Valaste juga Ontikal on eesti kõrgeim – vesi langeb ligi 26 meetrit. Juga tekkis kõigest mõnikümmend aastat tagasi kuivendustööde käigus. Külastajate jaoks ehitatud vaateplatvormilt on nii juga kui ka selle tegevuse tulemused suurepäraselt jälgitavad.

Iisaku muuseum

1975. aastal asutatud Iisaku muuseumi kogus on ligi 23 000 säilitusühikut, millest näitusel on 1600. Eraldi ruumides on väljapanekud näiteks rehielamust, meistrite toast, vanast koolitoast ja tuletõrjeruumist.

Muuseumi läheduses asub ka Tärivere vaatetorn (28 meetrit).

Kotka matkarada

Iisaku lähistel asub ka Kotka matkarada. Rajal on pikkust kuus kilomeetrit ja see kulgeb läbi Rüütli raba, kus saab tutvuda erinevate metsakoosluste ja väärkasvuga puudega. Rada läbides näeb ka metsaraiet, kaunist soojärve ning soosaart, Karjuse onni, püstkoda ja nii-nimetatud kullaauku.

Purtse kindluselamu

16. sajandil ehitatud Purtse kindluselamut on ajaloo jooksul mitu korda maha põletatud ja uuesti üles ehitatud. Eriti tugevasti kannatas elamu Liivi ja Põhjasõja ajal. Praegu toimuvad restaureeritud kindluselamus kontserdid ja näitused ning on võimalik korraldada mitmesuguseid üritusi.

Sinimäed

Sinimäed on kolm omavahel liitunud ida-lääne suunalise orientatsiooniga vallseljakut: Tornimägi, Põrguhauamägi ja Pargimägi. Nende kogupikkus on 3,4 kilomeetrit. Sinimäe kaitselahingutes hukkunutele on püstitatud kõrge mälestusrist. Osaliselt on säilinud Esimese ja Teise maailmasõja aegsed kaitseehitised: kohati on näha Esimesest maailmasõjast pärinevat Rootsi valli, Tornimäel on Teise maailmasõjaaegne saksa vägede staap, Põrguhaua ja Mõisa mäel punkrid.

Jõhvi

Taani hindamisraamatus 1241. aastal esmamainitud Jõhvi kujunes keskajal kauba- ja postimaanteede ristumiskohaks, kus peatusid nii kroonitud pead kui ka Euroopa kultuuriloo suurused nagu Balzac ja Liszt. Tänane Jõhvi on tuntud kui põlevkivitootmispiirkonna pealinn ja Ida-Virumaa maakonnakeskus.

Jõhvis olles tasub käia ka sealses Mihkli kirikus, mida peetakse kõige kindluslikumaks maakirikuks Eestis, millel puuduvad vasted isegi naabermaades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles