Juulist kehtib Euroopa ravikindlustuskaart ka Horvaatias

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopas reisides võta kaasa ravikindlustuskaart, kuid kaalu ka reisikindlustuse vajadust.
Euroopas reisides võta kaasa ravikindlustuskaart, kuid kaalu ka reisikindlustuse vajadust. Foto: Peeter Langovits

1. juulil liitub Horvaatia Euroopa Liiduga ning seega saavad Eesti Haigekassa kindlustatud alates juulist ka Horvaatias Euroopa ravikindlustuskaardiga vajaminevat arstiabi kohalikega võrdsetel tingimustel, teatab haigekassa.

Euroopa ravikindlustuskaarti saavad taotleda kõik Eestis ravikindlustatud inimesed. Meeles tuleb pidada, et vajaminev arstiabi ei ole ka Euroopa ravikindlustuskaardi alusel täiesti tasuta – maksta tuleb patsiendi omavastutustasu (visiiditasu, voodipäevatasu jne) arstiabi osutaja riigi tariifide järgi.

Patsiendi omavastutustasusid aga inimesele ei korvata. Samuti ei kata kaart riikidevahelise transpordi kulusid. Seetõttu soovitab haigekassa sõlmida ka reisikindlustuspoliis erakindlustusfirmas, millega üldjuhul kaetakse omavastutustasud ja riikidevaheline transport.

Rohkem infot arstiabi kohta Euroopa Liidus leiate Haigekassa kodulehelt. Lisaks Horvaatiale kehtib Euroopa ravikindlustuskaart veel Austrias, Belgias, Bulgaarias, Hispaanias, Hollandis, Iirimaal, Islandil, Itaalias, Kreekas, Küprosel, Leedus, Liechtensteinis, Luksemburgis, Lätis, Maltal, Norras, Poolas, Portugalis, Prantsusmaal, Rootsis, Rumeenias, Saksamaal, Slovakkias, Sloveenias, Soomes, Šveitsis, Ühendkuningriigis, Taanis, Tšehhi Vabariigis ja Ungaris.

Jäta meelde!

  • Euroopa ravikindlustuskaarti on lihtne tellida interneti teel portaalist www.eesti.ee. Kaardi saab tellida oma kodusele aadressile ja see on tasuta.
  • Euroopa ravikindlustuskaarti ei tohi kasutada, kui ravikindlustus on lõppenud. Kui ravikindlustus ei kehti ja kaarti siiski kasutatakse, on haigekassal tulenevalt ravikindlustuse seadusest ja võlaõigusseadusest õigus nõuda tekitatud kahju sisse.
  • Tulenevalt Euroopa Liidu seadusandlusest väljastab iga riik Euroopa ravikindlustuskaardi oma riigikeeles. Seega on ka info Eestis välja antavatel ravikindlustuskaartidel eesti keeles.
  • Euroopa ravikindlustuskaart kehtib kolm aastat ja seda saab kasutada vaid koos isikuttõendava pildiga dokumendiga.
  • Kui reisite väljapoole Euroopa Liitu, on soovitatav teha reisikindlustus. Haigekassa seda valdkonda ei reguleeri.

Allikas: Eesti Haigekassa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles