Viis tervislikku põhjust, miks suve eriti armastada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvi on lõpuks ometi kohal! Siin on veel viis põhjust, miks see aastaaeg meile kõigile nii väga meeldib.

Suvi on puhkuste aeg

Muidugi võib puhkusel käia ka igal muul ajal, kuid kõige sagedamini valitakse puhkusele minekuks just suvi. Puhkus on aga tervisele väga kasulik, sest see vähendab stressi ja parandab tuju – ja need mõjud kestavad veel ka peale puhkuse lõppu. Uurimused on näidanud ka seda, et puhkused kaitsevad südamehaiguste ja südameatakkide eest. Ameerika teadlaste väidetel aitab puhkus ka perspektiivid paika panna ja annab meile motivatsiooni.

Suvi on hea südamele

2012. aastal läbi viidud uurimuse käigus avastati, et inimesed, kes kogesid südameataki suvel, jäävad palju suurema tõenäosusega ellu kui need, kes atakki talvel kogesid. «Suvel südameataki, insuldi või mõne muud vereringehäire all kannatanud inimesed jäävad 26 või 36 protsenti suurema tõenäosusega ellu kui need, kes sama häire all talvel kannatasid,» ütles uurimuse läbiviija Huffington Postile. See aga ei tähenda seda, et suvel tohiks tervislikkudest eluviisidest loobuda.

Suvi paneb higistama

Suvi on palav. Mõnikord ka liiga palav. Kuid kuigi palav ilm nõuab ka mõningaid ettevaatusabinõusid, on üks asi kindel: suvi paneb sind higistama. See võib küll tunduda ebameeldiv, kuid higistamine on kasulik. Kuna higistamine puhastab nahka bakteritest ja seentest, aitab see nakkusi eemale hoida. Lisaks parandab higistamine vereringet ja avab poorid, mis hoiab eemal vistrikud.

Suvi on marjade ja puuviljade aeg

Maasikad, vaarikad, mustikad, kirsid, virsikud – see nimekiri võiks väga pikalt edasi minna. Kõige parem on see, et suvised viljad on täpselt sama tervislikud kui nad on ka maitsvad. Nad sisaldavad väga ohtralt antioksüdante ja vitamiini ning väga vähe kaloreid. Mustikaid seostatakse kolesteroolitaseme ning diabeediriski vähendamisega. Vaarikad ja mustsõstrad sisaldavad palju kiudaineid. Kirsid aitavad kaasa trennijärgsele taastumisele ja vähendavad valu ning maasikad aitavad võidelda vananemise vastu. Rääkimata sellest, et puuviljad ja marjad sisaldavad väga palju vett ja aitavad seega palavad suvepäevad üle elada.

Suvel saab ujuda

Sügisel, talvel ja kevadel ei ole välitingimustes just eriti hea ujuda. Seega on mõistlik suvel sellest tegevusest viimast võtta. Ujumisel on töös kõik lihasgrupid, kuid samas ei põruta see keha.

Inimestele, kes kannatavad valutavate liigeste või liigesepõletiku käes, on ujumine palju soovitatavam kui teised trennid. Ujumine parandab ka tuju ja vähendab depressiooni. Ujujate surmarisk on ka palju väiksem kui jooksjatel ja kõndijatel. Kõige tähtsam on aga see, et ujumine on lõbus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles