Mürgised sääsetõrjevahendid võivad viia teadvuse kaotuseni

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääski tuleb tõrjude mõõdukalt.
Sääski tuleb tõrjude mõõdukalt. Foto: Toomas Huik

Sääsetõrjevahendid on paljudele lahutamatuks kaaslaseks suvel, kuid need sisaldavad mürki, mis võib põhjustada iiveldust ja viia koguni teadvuse kaotuseni.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse spetsialistide sõnul sisaldavad sääsetõrjevahendid dietüültoluamiidi (ka DEET, toluamiid), mis imendub hästi nii läbi naha kui ka seedetrakti kaudu, kui juhtute seda kogemata alla neelama või kui näiteks putukatõrjevahendiga määritud kätega toidu kallale asute, vahendavad ERR Teadusuudised.

Lastevanemate jaoks on oluline jälgida sääsetõrjevahendite värvikoodi – mida punasemaks muutub etikett, seda rohkem sisaldab toode närvimürgina tuntud DEETi. Kindlasti ei tohi end sääsetõrjevahendiga üleni kokku määrida, mis tõrjub küll sääsed piisavalt pikaks ajaks, ent võib põhjustada tõsist iiveldust kuni raskematel juhtudel teadvuse kaotuseni välja.

Suitsu tegemiseks kasutatavad sääsetõrjevahendid ja ka sipelgamürgid on aga valdavalt püretriinid (mõned sipelgamürgid sisaldavad lisaks ka organofosfaate), mis imenduvad samuti hästi nii seedetraktist, nahalt kui ka limaskestadelt.

Sipelgamürk võib põhjustada tugevat peavalu ja iiveldust, laps muutub virilaks ja keeldub toidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles