Lugeja küsib: kas paljas laps saab rannas rohkem UV-kiirgust?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljas laps rannas.
Paljas laps rannas. Foto: Panther Media / Scanpix

Tarbija24 lugeja soovib teada, kas see, kui väikelastel lubatakse rannas pikka aega paljalt mängida võib neid ka UV-kiirguse suhtes tundlikumaks muuta.

«Mina hankisin lapsele spetsiaalsed UV-kiirguse kaitsega ujumisriided. Ehk kaitsevad need nahka paremini kui päikesekaitsekreemid?» küsis kolmeaastase tütre ema.

Vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi nahahaiguste kliiniku dermatoveneroloog ja vanemarst-õppejõud Maire Karelson:

Lapsevanemad peavad rannas viibides laste puhul jälgima, et laps üle ei kuumeneks ja nahale päikesepõletust ei tekiks. Väikeste lastega ei tohiks pikalt, mitmeid tunde rannas viibida. Vee ääres mängiva lapse puhul peab arvestama sellega, et UV-peegeldus on seal tugev ja UV-kiired tungivad ka pindmisse veekihti.

Paljast nahka tuleks kaitsta päikesekaitsefaktorit (SPF 30–50) sisaldava lastele mõeldud kreemi abil, aga mõne aja pärast panna kindlasti lapsele ka riided selga. Oluline on aeg-ajalt viibida varjus ja piisavalt tarbida vedelikku. Austraalias on olemas spetsiaalsed UV-kaitsega riided, kas meil neid osta saab, ei oska praegu öelda. Oluline on lapsi mitte järelvalveta jätta, sest lapsed ei oska päikesest tingitud ohtusid ise tajuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles