Varssavi reisi eelarve võib olla minimaalne

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varssavi Charles de Gaulle’i väljakul ilutseb plastist palmipuu.
Varssavi Charles de Gaulle’i väljakul ilutseb plastist palmipuu. Foto: Hendrik Alla

Oma sõprade-tuttavate puhul olen kohanud Poola põlastamist ja ma ei saa sellest aru. Ilmselt on nende kogemused pärit kuskilt hämaratest 1990ndatest, kui nad oma pruugitud Nissaniga nühkisid Saksamaale odavat autot ostma.

Tegelikult on Poola väga lõbus, eriti juhul, kui oled valmis maksma ühe otsa bussipileti eest kümne euro ringis ja ei kavatse ööbida igasugustes Mariott-Hiltonites. Lase standard natuke alla ja magad mõnusalt 25 euro eest öö kahekesi kesklinnas üsna normaalses hostelis. Seda muidugi juhul, kui oled viiekümnele lähenev nõukogude hipi taustaga toimetaja ja sul on sõber, kes viitsib tripadvisor.com-i ja booking.com-i lehekülgedel varakult surfata.

Poola on mõnusalt odav. Sinna jõudmiseks osta bussireis varakult, võta kaasa täispuhutav kaelapadi ja vähemalt 1,5 liitrit vett nina peale. Sööki võib kah. Esimene ots (Tallinnast Vilniusesse, umbes 8 tundi) võib olla piinarikkam, sest terve bussi peale – Simple Express – oli vaid üks laadimispistik. Vilniuse-Varssavi laineril jagub neid juba iga istme alla, aga ikka on kaval mahutada seljakotti kontaktijagaja.

Kord Poola jõudes osta esimese asjana oma nutile kohalik andmesidekaart. (Võta kaasa mingi nupuront, et sinna oma Eesti SIM-kaart susata). Märtsikuu hinnaga maksis 1 GB andmemahtu umbes viis eurot, mis on nädalalõpupuhkuseks enam kui piisav. Mugav on kohapeal olles kaarti vaadata ja enamasti poolakeelseid QR-koode skannida. Ükski Google Play poe pakutavatest tasuta Varssavi-rakendustest erilist lisaväärtust ei pakkunud, Google Maps on aga koos GPSiga kindel abimees.

Söök ja jook on Euroopa viie rikkama riigi hulka kuuluva kodaniku jaoks odav. Raha lugev söögiturist võib julgelt  külastada keti Zapieceki restorane, kus pelmeene – st pierogi – saab laias laastus 5,5 euro eest ja kõhu mõnusalt täis. «Rämpstoit on tervisliku pöidlaküüdi saladus,» ütles unustamatu Ford Perfect, ja bussireisija mügiseb täis suuga kaasa. Kümmekond erinevat täidist koos kastemetega, lisaks supid ja muu mõnu. Nii teenindajad kui menüü räägivad inglise keelt, seega hea harjutus iseseisvaks eluks Varrsavi pimedamates kohtades.

Poolas on mõistlik kõik hinnad jämedalt neljaga jagada, saab usutava euronumbri. Leidke üles õige kangialune Nowy Światilt – mis on üks mõnus peotänav – ja te astute uude maailma. Täpne aadress ainult asjatundjatele! Stiilivihje: Must Puudel Tallinnas, Nälg, Kivi vms Tartus, aga korruta kolmekümnega.

Napsu müüakse Varssavis ööpäev läbi, aga sa pead olema valmis seina sees olevast august küsima midagi, mis kõlab nagu Wódka Żołądkowa Gorzka või samamoodi hääldamatu. Poola asjadega kursis olev sõber õpetas mind: «Alkoholipoed on nähtamatud, kuid märgatavad.» Nagu napsupoed, on ka parimad kõrtsid silmapaistmatud, sinna viib sind vaist.

Pitoreskse ajaloolise arhitektuuri austaja peaks Varssavi asemel sõitma Krakowisse, sest poolakate pealinn tehti viimase suure sõja ajal enam-vähem maatasa ja ehitati siis uuesti üles. Samas leiab Orwelli «1984» austaja seal suurel hulgal massiivselt masendavat totalitaararhitektuuri.

Tõsi, Mussolini Palazzo della Civiltà Italiana Roomas on esteetiliselt uhkem, kuid uus Kohtupalee selle ees pungitseva Varssavi geto kangelaste monumentaaliga ei jää palju alla.

Varssavlased ise on sõbralikud ja kosmopoliitsed. Selles veendumiseks külastage hiiglaslikku plastmassist palmipuud Charles de Gaulle’i nimelisel väljakul. Nagu mulle räägiti, aeti see püsti mõni aasta tagasi mingi kunstniku installatsioonina, aga kuna asi niivõrd jabur välja kukkus, siis jäetigi seisma.

Eelistaksin sellist plastpalmi iga kell Tšehhi kristallist ristile.


Miks ööbida hotelli asemel hostelis?

•    Õnnestunud reisi esimene ja kõige olulisem punkt on öömaja asukoht.

•    Odava hinnaga hotelle kesklinnast tavaliselt ei leia.

•    Kesklinnas asuvate hostelite valik on aga suur, võid ööbida nii ühiselamu-tüüpi magalas, aga ka kümnele inimesele mõeldud korter-hostelis.

•    Odava hotelli kehva hommikusöögi asemel saad hostelis valmistada ise sobiva hommikusöögi.
 

Kuidas leida head ja odavat öömaja?

•    Uuri teiste külaliste arvamusi ja anna ise ka tagasisidet! Kui öeldakse, et hostel sobib pidutsemiseks, siis öörahust pole mõtet unistada.

•    Kõige olulisem on asukoht. Uuri, kui kaugel on peatused, poed ja kohad, mida kindlasti soovid külastada.

•    Vaata fotosid köögist ja vannitoast. Need aitavad otsustada, kas tahad selles hostelis ööbida või mitte.

•    Eelista hosteleid, mis mahutavad 10–20 inimest. Need on tavaliselt privaatsed, puhtad, mõnusa köögi ja vannitoaga.

•    Uuri, mitu WCd ja vannituba on hostelis. Kui võtad 10–20 inimese hosteli, siis piisab kahest-kolmest WCst. WC-paber on hostelite poolt, šampoon-pesugeel võiks endal kaasas olla.

•    Kui vajad paika vaid ööbimiseks, siis pole teiste külalistega WC ja vannitoa jagamine mingi probleem. Soovitav on kotti pakkida kerge hommikumantel, milles siis öösel vetsu lipata.

•    Öö kahele omaette toas, ent teiste külalistega jagatava WC ja vannitoaga maksab 20–50 eurot öö. Uuri pakkumisi lehekülgedelt: booking.com, hostelword.com, hostels.com jne.

•    Vähesed hostelid võtavad linade-rätikute ja WiFi eest lisatasu.
 

Vilniuse–Varssavi reisi hostelid

•    Varssavis Mermaid Hostel – kesklinna lähedal (kuna saabusime hilisõhtul, siis eelistasime bussijaama lähedust), kõikjale jõudis jalutades, lähedal mitmeid sekkareid. Tuba tilluke, kuid  puhas. WC ja vannituba korralikud, suured ja puhtad. Hinna sees (kahene tuba ühise vannitoaga kahele inimesele 25 eurot öö) voodilinad ja rätikud, WiFi, kohv, piim, hommikuhelbed. Inimesed sõbralikud.

•    Vilniuses Center Stay Hostel – suurepärane asukoht, Koiduvärava kõrval, bussijaama lähedal. Tõeline ühiselamu kõleda köögi ja vetsukabiinide ning meestele/naistele eraldi mõeldud pesemissaalidega. Odavalt viimistletud, aga puhas. Üheks-kaheks ööks sobiv. Öö kahele 25 eurot, hinnas lisaks voodilinadele ja rätikutele WiFi.


Öö bussis

•    Võta kaasa kaelapadi, silmakapid (või sall).

•    Telefoni või pleierisse laadi muusikat ja näiteks «Ööülikooli» loenguid, sest muusikast paremini uinutab inimeste jutt.

•    Riieta end kihiliselt, sest bussis võib hakata palav.

•    Arvesta, et reis on pikk ja kaasreisijad pakivad varem või hiljem toidu välja. Võta kaasa süüa ja juua (soovitavalt 1,5 l vett!).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles