Lugeja küsib: kas mootorsaaniga on vaba voli ringi sõita?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mootorsaaniga igal pool sõita ei tohi.
Mootorsaaniga igal pool sõita ei tohi. Foto: Margus Ansu / Postimees

«Minu kodukandis sõidavad mootorsaani omanikud seal ringi, kus nad ise soovivad. Kuuldavasti olla nad ringi kihutades ühe mehe põllul olevad istikud ära rikkunud. Kas seadus neile mingeid piiranguid seab või on neil vaba voli ringi sõita,» soovis Tartumaal elav lugeja teada.

Vastab keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Pille Rõivas.

Sõidukitega sõitmist reguleerivad looduskaitseseadus ja liiklusseadus, mis piiravad mootorsõidukitega looduses liikumist. Piirangud looduses sõitmiseks on ennekõike looduse kaitseks, et kahjustada ei saaks meie taimestik ega loomade ja lindude elupaigad.

Liiklusseadus sätestab, et maastikul võib sõita üksnes maavaldaja või - omaniku loal, välja arvatud seaduses väljatoodud erandite puhul. Kaitsealadel  ja püsielupaikades reguleerib lisaks sõitmist looduskaitseseadus, mille järgi on maastikusõidukiga sõitmine kaitsealal keelatud, välja arvatud kaitseala piiranguvööndis, kus on lubatud sõitmine liinirajatiste hooldamiseks vajalikeks töödeks ja maatulundusmaal metsamajandustöödeks või põllumajandustöödeks. Täiendavaid leevendusi saab teha konkreetse ala kaitse-eeskirjaga.

Looduskaitseseadus sätestab lisaks, et ranna või kalda piiranguvööndis on keelatud maasikusõidukiga sõitmine, välja arvatud tiheasustusalal haljasala hooldustööde tegemiseks, kutselise või harrastusliku kalapüügiõigusega isikul kalapüügiks vajaliku veesõiduki veekogusse viimiseks, pilliroo varumiseks ja adru kogumiseks ning maatulundusmaal metsamajandustöödeks ja põllumajandustöödeks.

Kohalikul omavalitsusel on õigus maastikusõidukite liiklemisele kehtestada täiendavaid nõudeid oma valla või linna territooriumil.

Seega peab iga mootorsõidukiga liikleja välja selgitama kas tema soovitud marsruudil on looduskaitselisi piiranguid ning kas tegemist on eramaaga või mitte.

Kaitsealade kohta saab infot Maa-ameti kaardirakendusest http://geoportaal.maaamet.ee/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles