Harilaid veab Muhumaa kiiluvees raskeid sõidukeid Hiiumaale

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praam Harilaid.
Praam Harilaid. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Merevee tase püsib mereseirejaamade ennustuste kohaselt ülimadal vähemalt reedeni, häirides laevaliiklust Heltermaa ja Rukkirahu kanalites. Sellega kaasnevad muudatused Heltermaa-Rohuküla laevaliini töös.

Väinamere Liinide teenindusjuht Anu Hiiuväin märkis, et kolmapäeva pealelõunast on veetase kõikunud vahemikus miinus 60-70cm ning prognooside kohaselt jääb samale tasemele vähemalt reedeni.

«Teisipäeval käivitasime parvlaeva Harilaid, mis on kõige madalama süvisega, kuid kahjuks takerdus ta rasketesse jääoludesse Heltermaa kanalis. See näitas, et Harilaid praegustes jäätingimustes üksi sõita ei suuda. Seega otsustasime, et kolmapäeval sõidab Harilaid Muhumaa kiiluvees kaks ringi, vedades eelkõige raskeid sõidukeid. Nii oleme suutnud ka ootavate veokite järjekorrad sadamatest üle vedada,» rääkis Hiiuväin.

Merevee ülimadala taseme püsimisega, mis häirib laevaliiklust eelkõige Heltermaa ja Rukkirahu kanalites, kaasnevad muudatused neljapäevases ja reedeses sõidugraafikus. Neljapäeva hommikul toimub liiklus madala veetasemega juba tavapäraseks saanud graafiku alusel, mille kohaselt on plaanis Muhumaa reisid Heltermaalt kell 5 ja 8:30 ning Rohukülast kell 6:30. Neljapäeval ja reedel jäävad ära reisid kell 20:30 Rohukülast ja kell 22:30 Heltermaalt, sest neid reise peaks teostama Regula, kes pole madala veetaseme tõttu saanud sõita juba esmaspäevast.

«Selle asemel jätkame kolmapäeval end õigustanud praktikat, kus Harilaid teostab oma reisid hoopis Muhumaa kiiluvees, sest nii saab tagada ka raskete veokite üleveo. Muhumaa saab praeguse veetaseme juures sõita, kuid piirang on lastil ja sõidukiirusel – mida kiiremini laev sõidab, seda sügavamalt vette ta vajub, aeglasema sõiduga väheneb läbivajumine kanalites,» lausus Hiiuväin.

Esmaspäevast saati on merevee tase olnud Väinameres viimase kolme aasta madalaim. Teisipäeva, 19. märtsi hilisõhtul saavutas veetase maksimumiks miinus 87cm. Viimatine tippmark pärineb 28. jaanuarist 2010, mil veetase langes miinus 90cm. Mereseirejaamade ennustuste kohaselt jätkub kolmapäevane veetaseme olukord veel vähemalt reedeni, pikemat prognoosi ei anta.

Väinamere Liinid palub jälgida infot www.tuulelaevad.ee liikuvalt inforibalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles