Veetase Väinameres langeb veelgi ja häirib laevaliiklust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praam.
Praam. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Ebatavaliselt madal veetase häirib laevaliiklust Heltermaa-Rohuküla liinil, esmaspäeva ennelõunal oli veetase Väinameres miinus 63 cm.

Prognoosi kohaselt jätkab veetase langust veel vähemalt kuni teisipäeva õhtuni, mil saavutab oma maksimumi -83 cm peal.

Liikluse jätkumise tagamiseks toimuvad operatiivsed muudatused laevagraafikutes, võttes arvesse veetaseme languse mõjusid. Esimene muudatus Heltermaa-Rohuküla laevagraafikus toimus täna hommikul, kui kell 6.30 väljumine Heltermaalt toodi varasemaks kella 5-le.

Väinamere Liinide teenindusjuhi Anu Hiiuväina sõnul toimub liiklus teisipäeva hommikul samasuguse muudetud graafiku alusel nagu esmaspäeval: Heltermaalt väljuvad reisid kell 5.00 ja 8.30 ning Rohukülast kell 6.30 ja 10.30. «Praeguses olukorras võimaldavad sellised muudatused kõige vähem liiklust häirida, sest väljumisi päris ära ei jää, vaid toimuvad teistel aegadel,» lausus Hiiuväin.

Hiiuväin märkis, et Heltermaa-Rohuküla liini teenindavatest parvlaevadest Regula ja Muhumaa on veetaseme languse suhtes tundlikum Regula. «Muhumaa suudab sõita ka siis, kui Regula on sunnitud alla andma, kuid kui veetase langeb üle -75 cm, võib liikumise lõpetada ka Muhumaa, kuna sõidukite peale- ja mahalaadimine pole enam võimalik. Esimesena lõpetatakse sel juhul suurte veokite ja busside ülevedu. Sealjuures kehtib sama ka uute laevade kohta Kuivastu-Virtsu liinil – kui veetase langeb väga madalale, tuleb hakata lasti väga hoolikalt jälgima,» rääkis Hiiuväin.

Rohuküla-Heltermaa liinil on valmis reise alustama parvlaev Harilaid, kui Muhumaa peaks samuti seisma jääma. Harilaid suudab siiski tagada vaid hädapärase ühenduse, kuna mahutab 35 sõiduautot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles