Elektri üldteenuse marginaal erines veebruaris kaks korda

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke.
Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke. Foto: Mihkel Maripuu

Suuremate elektrivõrkude üldteenuse marginaal oli veebruaris kõige soodsam VKG Elektrivõrkudel (0,49 senti koos käibemaksuga), teatas hinnavõrdlusportaal Energiaturg.ee.

Eesti Energia üldteenuse marginaal oli 0,72 senti kilovatt-tunni kohta ja Imatra Elektril 0,91 senti. Portaali andmeil oli veebruaris üldteenus soodsam kui populaarseim fikseeritud hinnaga pakett, kuid kallim populaarseimast börsihinnaga paketist.

«Suuremate üldteenuse osutajate üldteenuse madalaima ja kõrgeima marginaali vahe ulatus veebruaris 86 protsendini, mis on ligi kaks korda suurem jaanuari hinnaerinevustest,» kommenteeris Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke.

Imatra Elekter tõstis üldteenuse marginaali hinda ühe kilovatt-tunni kohta võrreldes jaanuariga 0,28 senti, Eesti Energia ja VKG Elektrivõrgud jätsid marginaalid samale tasemele.

Kukke andmeil oli veebruaris kõige kallim populaarsemate pakettide ja üldteenuse võrdluses Eesti Energia fikseeritud hinnaga 12-kuuline pakett ja soodsaim 220 Energia börsihinnaga ettemaksuta pakett.

Veeburaris seni soodsaima võrguettevõtja VKG Elektrivõrkude tüüpkoormusgraafiku põhjal maksid üldteenuse kliendid avatud turu teisel kuul börsihinnaga võrreldes viis protsenti suurema arve - näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu veebruari elektrikulu oli kõige populaarsema börsihinnaga paketi puhul 42,10 eurot samas kui VKG Elektrivõrkude üldteenuse tarbija arve tuli 44,18 eurot. Eesti Energia üldteenuse ning ka kõige populaarsema, fikseeritud hinnaga 12-kuuse paketi maksumus ulatus veebruaris 48,71 euroni.

«Need, kes soovivad alates aprillist üle minna paketipõhisele ostule, peaksid veel tänase päeva jooksul elektrilepingu sõlmima, sest üldteenuselt lahkumisest tuleb samuti 21 päeva enne kalendrikuu vahetust andmeladu teavitada,» selgitas Kukke.

Energiaturg.ee võrdles lisaks üldteenuse hindadele eraklientide seas kahte kõige populaarsemat paketti: fikseeritud pakettidest Eesti Energia fikseeritud hinnaga 12-kuust paketti ja muutuva hinnaga pakettidest 220 Energia börsihinnaga ettemaksuta paketti. Arvutused tuginevad Eesti Energia poolt 12-kuulisele paketile pakutud fikseeritud elektrihinna ja 220 Energia ilma ettemaksuta börsihinnaga marginaali detsembrikuu aritmeetilisele keskmisele, mis Eesti Energia avalike hinnakirjade järgi oli 5,845 senti/kWh ja 220 Energial vastavalt 0,2425 senti/kWh. Hindade arvutamisel on aluseks võetud vastavate võrguettevõtjate tüüpkoormusgraafikud ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna 2013. aasta veebruarikuu tunnihinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles