Eksootilistel reisidel tekib tihti kõhuhädasid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksootilised reisid võivad kehva toiduhügieeni tõttu kaasa tuua ebameeldivad kõhumured.
Eksootilised reisid võivad kehva toiduhügieeni tõttu kaasa tuua ebameeldivad kõhumured. Foto: Caro / Scanpix
Paarinädalasel reisil Ladina-Ameerikasse, Aafrikasse või Aasiasse võib üpris suure tõenäosusega tekkida kõhuvaevusi, hoiatab Oslos tegutseva reisikliiniku arst Gunnar Hasle.

Hasle rääkis Aftenposten.no`le, et odav kruiis Niilusel on üks olukordadest, mil kõhulahtisus võib inimese puhkuse rikkuda. Suur risk reis haigena mööda saata on ka Egiptuses, Indias ja Mehhikos. Põhjus on arsti sõnul kõikjal üks – kehv hügieen toiduvalmistamisel.

Et reisil kõhuhädasid vältida, soovitab Hasle hoiduda toidust, millel on halb aroom ja maitse.

«Kui tunnete halba maitset, siis peate iga raasu välja sülitama,» õpetas ta ning lisas, et oma tervise huvides tuleb viisakus ja kenad lauakombed kõrvale heita.

Kallid restoranid pole Hasle andmetel alati garantii, et toit on ohutu. Näiteks liiga kõrgel temperatuuril hoitud külmlaud võib bakteritest kubiseda ja samuti eksklusiivsed palad nagu austrid.

«Tooreid austreid tuleb vältida. Nende söömine on kui paluda endale toidust või veest tekkivat nakkushaigust,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles