Bussijuhid ei taha Saaremaa tolmustel teedel sõita

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv pilt.
Illustreeriv pilt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Bussituristide giidina töötav Nijole Kärneri sõnul keelduvad paljud turismibusside juhid kruusateedel sõitmast, mistõttu jääb turistidel osa ette nähtud turismiobjektidest külastamata.


«Leedu bussijuhid keelduvad päris tihti kruusateedel sõitmast, sest tolm rikub ära õhufiltrid,» ütles Leedu turistide giidina töötav Nijole Kärner Oma Saarele, kelle sõnul jääb tolmuste teede tõttu sageli ära just Panga panga külastus.

Ühel suvehooajal keskeltläbi 20 Leedu turismigruppi saatev Kärner rääkis, et umbes 80 protsendil juhtudest keelduvad bussijuhid Saaremaale jõudes Panga pangale sõitmast, ehkki Leedu reisifirma koostatud marsruut näeb seda ette.

Soomlaste giid Maria Peep ütles, et soomlastel on marsruudid koostatud enamasti nii, et kruusateed sisse ei jää. «Keeldumist ette pole tulnud, aga bussijuht on öelnud küll, et oh missugune tee,» lausus Peep, kes oma sõnul toetab kahe käega Panga maantee viimist mustkatte alla.

OÜ Saaremaa Reisibüroo juhi Marvi Ehte hinnangul on mustkatte puudumine kindlasti probleem, kuid kellelgi ei peaks selle pärast mõni turismiobjekt külastamata jääma.

Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja Karmen Paju sõnul on teede olukord maakonnas aasta-aastalt paranenud, kuid juhtumeid, kus bussijuhid keelduvad kruusateel sõitmast, on tema teada siiski ette tulnud.

Bussijuht Ado Püüa ütles, et tolmustel teedel sõitmine ei mõju tänapäeva bussidele sugugi hästi. Tema sõnul asub uutel bussidel mootori õhufilter tagumise ratta taga ja kui buss tolmaval kruusateel sõidab, tuleb tolm läbi filtri koos õhuga mootorisse ning hõõrub kolvirõngad ja hülsid ära.

Lääne teedekeskuse Saaremaa esinduse juhtivspetsialist Toomas Magus ütles, et Panga pangale viiv Kuressaare-Võhma-Panga maantee 8,8 km pikkune lõik on plaanis mustkatte alla viia lähiaastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles